Ateliér zerozero proměnil obchodní parter domu v centru v Prešova na prostor umění a kultury

Pondělí, 1. Červenec 2019 - 0:13
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V parteru polyfunkčního domu v centru slovenského Prešova navrhli architekti z lokálního studia zerozero přestavbu komerčních ploch na prostor zasvěcený umění a kultuře. Ateliér na projektu pracoval ve dvou etapách - před třemi lety došlo k proměně pizzerie na literární kavárnu, minulý rok pak provoz copycentra nahradil multifunkční sál sloužící divadlu a koncertům.

VIOLA centrum pro umenie, zerozero ©Jaroslav Vaľko
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený
Ateliér zerozero
Spolupracovníci Dominika Hricová, Ondrej Jurčo, Martin Ratkoš
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Prešov
Ulice, číslo Tkáčska
Datum realizace 2018
Užitná plocha 348.00m2

Kultúrny priestor Viola sa nachádza v bezprostrednej väzbe na historické jadro Prešova, v parteri polyfunkčného objektu z 90-tych rokov. V prvej etape v roku 2016 sme adaptovali priestory bývalej pizzerie na literárnu kaviareň a následne v roku 2018 boli priestory bývalej prevádzky FAX COPY rekonštruované na multifunkčnú sálu slúžiacu na divadelné predstavenia a koncerty. Centrum pre umenie spravuje občianske združenie zameriavajúce sa na prácu so školákmi, kultúrne a vzdelávacie podujatia  rovnako ako výstavy. Každý z priestorov má samostatný vstup z ulice Tkáčskej, zabezpečujúci im určitú autonómnosť, súčasne oba priestory pôsobia vo vzájomnej synergii. Literárna kaviareň je priestorovo definovaná troma elementmi: barový box, knižnica a pódium, ktoré sú prevedené v prírodnej preglejke. Drevený bielený obklad stien komunikuje s dreveným bieleným lamelovým podhľadom zabezpečujúcim akustiku. Podlaha je kombináciou kvalitného odolného koberca a brúseného betónu. Osvetlenie je kombináciou zavesených montúr s elementárnymi žiarovkami a LED pásov.

Exteriér generujúci novú terasu je tvorený kombináciou vertikálneho dreveného roštu z termodreva a obkladu z cemento-trieskových dosák. V druhej etape realizovaná sála je riešená novovytvorenou eleváciou s pevným sedením organizovaným v 7-mich radoch. Prakticky monochromatické riešenie interiéru vyplynulo s uvedomenia si toho, že priestor je len pozadím pre „pestrofarebnú“ produkciu. Steny sú riešené dreveným na čierno moreným obkladom s vertikálnou štruktúrou, zabezpečujúcim akustickú kvalitu priestoru. Minimálny vstupný priestor so šatňou sa veľkorysým oknom otvára do Jarkovej ulice. Podlahy sú kombináciou odolných kobercov a brúseného betónu. Blok hygienického zázemia je riešený monochromaticky v kontrastnej žltej farbe. Exteriér je pokračovaním prvej etapy a svojou materialitou definuje nanovo parter polyfunkčného objektu.