Bílovická vila od ateliéru RAW

Pátek, 15. Červenec 2011 - 2:00
| Napsal:

Jak se bydlí na brněnském předměstí, v Bílovicích nad Svitavou, v honosné vile s výhledem do zalesněného údolí? Podívejte se!

Pozemek pro rodinný dům je situován v Bílovicích nad Svitavou, na svahu orientovaném jihovýchodním směrem s výhledem do zalesněného údolí a na centrum Bílovic s kostelem a řekou Svitavou. Parcela je směrem na jihovýchod výrazně svažitá. Novostavba rodinného domu je hmotově rozčleněna na dvě vzájemně propojené části. Hlavní objem tvoří jednopodlažní dům půdorysu ve tvaru L s pultovou střechou nad obývacím prostorem, ke kterému z jihozápadní strany přiléhá přízemní křídlo obsahující ložnicový trakt. Část tohoto traktu je podsklepena objektem garáže, do které je díky konfiguraci terénu umožněn vjezd ze stávající komunikace. Dům je koncipován jako jednoduchá kompozice hmot bílé barvy, usazených na soklu z betonových bílých cihel. Sokl je opatřen nátěrem bílou fasádní lazurovací barvou. Rovina stropu v obývacím pokoji je prolomena podélným světlíkem. Do budoucna se počítá s porostem opěrných zdí přísavníkem a vinnou révou.

Vstup do objektu je situován ze severozápadní strany a má v přízemí zádveří se schodištěm do garáže a navazující vstupní halu. Z haly je přístupný hlavní obytný prostor domu s kuchyní jídelnou a obývacím pokojem, hostinský pokoj, samostatné sociální zázemí (WC s předsíňkou a sprchový kout), spíž a prostor pro domácí práce. Z obývacího pokoje a ložnic je přístupná venkovní terasa. Trakt vpravo od vstupního prostoru je řešen jako ložnicová část s ložnicí rodičů se samostatnou koupelnou s WC, s dvěma dětskými pokoji a šatnou. Vertikální propojení jednotlivých podlaží je řešeno jednoramenným schodištěm vybíhajícím ze vstupního zádveří.