Chalupa v Daňkovicích zrekonstruovaná Markem Štukhejlem Foto: Marek Štukhejl
Architektura / rekreační objekty

Stará chalupa na Vysočině se dočkala pečlivé obnovy. Nové využití má chlívek i kůlna

V historickém stavení na Vysočině se po pečlivé rekonstrukci potkává původní s moderním. Díky citlivému přístupu však snadno nabydete dojmu, jako by se na místě zastavil čas.

Adéla Vaculíková , 19. 9. 2022

Rekonstrukce chalupy v Daňkovicích ve Žďárských vrších je nejnovější realizací Marka Štukhejla − původně majitele stavební firmy, který před pár lety změnil svůj směr a začal aktivně pracovat na pozdvihnutí úrovně venkovského prostředí. Jeho osobní příběh, motivaci a aktivity jsme sledovali v nedávno vydaném samostatném článku. Stejně jako vlastní chalupu v Krásném i tu daňkovickou obnovil svépomocí.

„Bývalý stav obsahoval nástupní síň, světnici, světničku, komoru, chlívek a oddělenou kůlnu. Nově byl přistavěn nástupní žundr (přístavek před vchodem − pozn. redakce) z opalovaných prken jako zádveří, ze kterého se vstupuje do zadní kůlny a též do obytné části domu,“ popisuje dispoziční řešení stavení v Daňkovicích Marek Štukhejl.

Stavení z poloviny 19. století má zděné přízemí, hospodářská část je provedena z kamene, zbylá obytná část zase z nepálených cihel. Materiály jsou dnes skryty pod novou vápennou omítkou. Podlouhlá chalupa se v průčelí zvalbenou střechou se před rekonstrukcí nacházela v zanedbaném stavu. Trvale ji někdo obýval pouze do 60. let minulého století a od té doby už výrazně zchátrala. Pozitivem však bylo, že nikdy neprošla výraznějšími stavebními úpravami. Marek Štukhejl proto mohl pracovat s objektem v téměř autentickém stavu.

V kontaktu s původním člověk zůstává prostřednictvím zachovaných detailů, ale i větších celků. Původní je překládaný strop, okna i dveře. Na stáří stavby upozorňuje také kamenný klenutý sklep nebo starý zrenovovaný nábytek.

Foto: Chalupa je vybavena restaurovaným i novým nábytkem

Cílem Marka Štukhejla bylo přizpůsobit stavbu moderním nárokům na bydlení. Z bývalé komory se stala ložnice, z chlívku zase koupelna, původní síň je zpřístupněna celoskleněným křídlem dveří zahradě. Chalupa je vybavená novými radiátory, místy má i podlahové vytápění. Výraznou proměnou prošlo i podkroví, to je nyní obytné, zateplené a vede do něj nové schodiště. S dřevěnými krovy výrazně kontrastuje vestavba koupelny. „Vyznění koupelny umocňuje použitý plech a vnitřní industriální vybavení,“ říká Marek Štukhejl.

Stavení si díky citlivé rekonstrukci zachovalo kontextuální podobu zvenčí i zevnitř. Úpravami prošla i jeho zahrada, vznikla zde část pro volnočasové aktivity, dřevěná terasa i zóna pro pěstitelství.

Foto: Před rekonstrukcí se chalupa nacházela ve výrazně zchátralém stavu

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři