Rodinný dům v Senici na Hané od TŘI.ČTRNÁCT architekti Foto: Mangoshake s.r.o.
Architektura / rodinné domy

Řadový dům ze dřeva. Materiál umožnil stavět na komplikované parcele

Dům ze dřeva v proluce, i to už dnes lze. Jeden takový stojí kousek od Olomouce, v České republice to byl experiment.

Adéla Vaculíková , 11. 3. 2024

Zapadnout ale nekopírovat

Úzká, nepravidelná parcela, do které bylo potřeba vystavět řadový rodinný dům. To byly vstupní parametry projektu v Senici na Hané – obci v Olomouckém kraji, která má necelých 1 800 obyvatel. Počítá se mezi ně taky rodina o čtyřech členech, která zde v novém domě žije.

Novostavba je výrazná, svou bílou barvou z fronty tmavých, hlavně šedivých, domů vystupuje. Dům je to nepřehlédnutelný, dodržuje však klíčová pravidla k tomu, aby se současně stal přirozenou součástí zastavěného prostředí obce. Navazuje na uliční čáru, sklonem střechy a výškou se přizpůsobuje svému dvoupatrovému sousedovi.

S uliční fasádou je to složitější, různě velká okna jsou na ní rozmístěná nepravidelně. Vzhledem k sousedním domům ji ukotvuje posazení vstupu při levé straně, podobně jako to mají i další stavby v ulici. „Společně s klienty a po konzultaci s úřady, jsme se rozhodli nekopírovat výraz okolních budov, které se dost možná budou v blízké budoucnosti postupně proměňovat, ale částečně se k nim vymezit,“ říkají architekti ze studia TŘI.ČTRNÁCT, kteří dům navrhli.

Foto: Obývací pokoj je pak umístěný do patra, s kuchyní a jídelnou je však propojený, je totiž zavěšený na galerii, ze které se dá shlédnout přímo k jídelnímu stolu.

Dřevo v proluce

Vymezení je možné hledat taky v konstrukčním řešení novostavby, mezi zděné domy byl totiž vsazen dům ze dřeva. Konkrétně z dřevěných hranolů a nosníků opláštěných OSB deskami. Volba takového řešení měla dva důvody, klient měl s dřevostavbami zkušenost a podle architekta to byl pravděpodobně nejvhodnější způsob, jak na tvarově komplikované parcele stavět. Štítové stěny sousedních domů totiž nejsou rovné, ale zalamují se. Cihly by se tak musely různě řezat. Přesto je dřevěný řadový dům v České republice ojedinělý, obvykle se takto u nás nestaví.

„V zahraničí je podobných příkladů více. U nás podmínky ztěžují požárně-bezpečnostní předpisy. Na tomto domě se ukázalo, že jejich vyhovění bylo vůbec to nejkomplikovanější,“ vysvětluje architekt Ondrej Palenčar. V Senici to vyřešili tak, že byla novostavba od sousedních domů oddělena protipožárními stěnami. „Ty nakonec pomohly i s tepelnou izolací domu, jelikož jeho sousedi nejsou na obou stranách stejně vysocí. Jejich realizace je ale nákladnější,“ doplňuje.

Foto: Z procesu realizace... Dřevo v proluce

Světlo a hluboká parcela

Dům nemá z ulice klasické dveře, ale průchod, kterým se dá projít až do zahrady. Ta je velmi dlouhá, má 80 metrů a nový dům z ní tak ukrajuje jen zanedbatelnou plochu. Dům má úzké průčelí, pouze šest a půl metru, a asi dvojnásobnou hloubku. Aby se ho podařilo prosvětlit, dostal velká okna, jak do ulice, tak do zahrady, kam je jich orientováno nejvíc.

Do zahrady se dá vstoupit taky z kuchyně s jídelnou, které jsou v přízemí. Za posuvným oknem pokračuje dřevěná terasa. Obývací pokoj je pak umístěný do patra, s kuchyní a jídelnou je však propojený, je totiž zavěšený na galerii, ze které se dá shlédnout přímo k jídelnímu stolu.

Foto: Novostavba je výrazná, svou bílou barvou z fronty tmavých, hlavně šedivých, domů vystupuje.

Prostor je to velkorysý a hlavně prosvětlený. Tento dojem umocňuje taky barevné ladění interiérů – převažuje bílá, doplněná o šedivé podlahy a nábytek ze dřeva, na kterém zůstává přiznaná jeho přirozená kresba. Do místností přináší teplo, díky kterému nepůsobí sterilně.

Obytné pokoje pokračují až do podkroví. Tam je ložnice a dětský pokoj, druhý je ještě o patro níž. Velká okna jsou i tady, třeba koupelna má v podstatě celý prosklený strop. Přehřívat by se ale místnosti neměly, střešní okna lze zastínit žaluziemi a střecha je odizolovaná. To ostatně platí pro celý dům, cílem totiž bylo dosáhnout nízkoenergetického standardu. „Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo, řízené větrání vzduchotechnikou s rekuperací a jako rezervní zdroj tepla slouží litinová krbová kamna,“ dodávají k tomu ještě TŘI.ČTRNÁCT architekti.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři