Buddhistická svatyně u vody, která učí lásce k přírodě

Pátek, 1. Září 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Buddhistická svatyně je místem pro meditaci, přemýšlení a kontemplaci. Stejně tak je místem, které by mělo vyhovět každodenním potřebám. Tato svatyně od čínského ateliéru ARCHSTUDIO je ale navíc místem, které chce učit člověka harmonickému soužití s přírodou.

Buddhistická svatyně v čínském Tangshanu od ARCHSTUDIO © Wang Ning, Jin Weiqi
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér ARCHSTUDIO
Světadíl Asie
Země Čína
Město Tangshan
Datum realizace 2016

Nachází se v lese u řeky, kolem které je otevřená, široká pláň. Design celého objektu je založen na hlubokém propojení s přírodou. Museli jsme pochopit její principy, aby s ní náš projekt mohl dokonale splynout. Výsledkem toho jsou obytné části schované pod zemí. Nechtěli jsme vybudovat neviditelný objekt, prostě jsme toužili po splynutí a navození lehkého, jemného dojmu. Zároveň musel celý areálo působit dostatečně silně – aby se stal místem, kde stromy, voda, Buddha a člověk žijí v harmonii. Chtěli jsme zachovat stromy podél řeky, a proto zůstaly všechny kmeny a kořeny neporušené. Tomu se muselo přizpůsobit plánování celého projektu. Objekt tedy vypadá jako rozvětvená pavučina rozprostírající se mezi širokým lesem. Pět částí budovy je spojeno v pomyslných osách. Jedna část, kterou spojuje osa od severu k východu, leží přímo vedle řeky. Pět “větví” (částí) představuje pět odlišných funkcí: jedna je vstup, další buddhistický meditační pokoj, třetí pokoj na podávání čaje, čtvrtá obývací pokoj a poslední je koupelna.

Hlavním smyslem celého objektu je zůstávat v kontaktu a v symbióze s přírodou. Vchod je přímo mezi dvěma stromy – návštěvník musí projít pod jejich mohutnými korunami. Samotná svatyně je proti vodě, zároveň se k ní přes koruny stromů dostává lomené světlo. Vazba s přírodou je na objektu vidět i v použitých materiálech. Na zdi a střechu budovy je použitý beton. Betonové bednění je spojeno s pásy z borovic. Tím, že je dřevo použito na vnitřním povrchu zdí, způsobuje, že celý objekt nepůsobí chladně. Dřevo je použito i na všechna okna a dveře. Zenový buddhismus klade důraz na přírodu a péči o ni. Přesně to je i cílem této svatyně: strukturou a využitím materiálu vytvořit prostor, který lidem pomůže objevit kouzlo přírody a také je povede k harmonickému soužití s ní.