Byt v pražském panelovém domě ze 70. let prošel komplexní rekonstrukcí podle návrhu studia DesignPro

Čtvrtek, 28. Březen 2019 - 8:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Byt v panelovém domě ze 70. let na pražském sídlišti Červený Vrch prošel komplexní rekonstrukcí, za níž stojí Zuzana Řepíková a Ondřej Krynek ze studia DesignPro. Autoři návrhu radikálně změnili původní dispozici a navrhli vzdušné a funkčně uspořádané prostory vyhovující současným požadavkům na bydlení. Bytu dominují světlé tlumené barvy, v obýváku pak došlo k odhalení stropního betonového panelu. 

Rekonstrukce bytu Červený Vrch, DesignPro. Zdroj: DesignPro
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Zuzana Řepíková, Ondřej Krynek
Ateliér DesignPro
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 6 - Červený Vrch
Datum realizace 2018
Užitná plocha 55.00m2

Klient chtěl zrekonstruovat starý panelákový byt po rodičích pro své ratolesti. Dostali jsme volnou ruku a připravili několik variant dispozic, ze kterých klient vybral tu nejodvážnější. V panelovém domě ze 70. let se zbouraly veškeré příčky a nevyhovující umakartové jádro. Z malého špatně dispozičně řešeného 2+1 jsme udělali byt 2+kk se samostatnou šatnou ideální pro dva mladé lidi. Koupelnu a wc jsme sloučili a přesunuli na místo původní kuchyně. Tím nám vznikla krásná světlá koupelna s velkým oknem. Kuchyni jsme pak přičlenili k obývacímu pokoji.

Chtěli jsme špatnou pověst panelových bytů obrátit v náš prospěch a zbroušením stropu v obývacím pokoji jsme přiznali betonový panel. Ten nám pomohl vnést do prostoru neobyčejnou texturu, od které se odvíjel výběr zbylých materiálů. Surový a tmavší strop jsme doplnili šedými tóny, světlým březovým dřevem a přírodními materiály v celém bytě. Kuchyňská část je čistě bílá a díky tomu opticky vystupuje a září jako vložená kostka. Vstupní chodbu bytu jsme pojali jako šedý tunel, který ústí do této světlé kuchyně, kam vás to táhne hned od vstupu.

V ložnici jsme zopakovali vložení optické kostky, ale tentokrát tmavé do světlého prostoru a tím nám vzniklo útulné lůžko s velkým množstvím úložných prostor. Zbytek pokoje mohl tedy zůstat vzdušný a světlý jen s pracovním stolem a policemi na místo knihovny. Ložnice se dá uzavřít posuvnými dřevěnými dveřmi, které při plném otevření splynou s okolním nábytkem. Je tedy čistě na vás jestli bude dispozice zcela otevřená a budete byt vnímat jako jeden celek.

Celým interiérem se prolínají diagonálně natočené prvky, které korespondují s polygonovou hravostí ručně malovaného portrétu Marilyn Monroe, která dodává bytu na originalitě a jedinečnosti.