Centrum dánského městečka prošlo proměnou. Sjednocený veřejný prostor láká lidi, auta ustoupila

Středa, 20. Listopad 2019 - 0:09
| Napsal:

Dánské přístavní městečko Aabenraa se nachází na jihu země u stejnojmenného fjordu. Původně rybářská vesnice se postupem času začala rozrůstat a zaměřovat na lodní dopravu a výrobu plavidel. Dnes s přibližně 16 tisíci obyvatel tvoří důležitý obchodní uzel s celosvětovým transportem. 

Revitalizace centra města Aabenraa, ADEPT + Topotek1 © Hanns Joosten
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér ADEPT, Topotek1
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Aabenraa
Datum projektu 2015
Datum realizace 2018
Užitná plocha 17 760.00m2

Historické centrum města se rozkládá kolem kostela svatého Mikuláše a vede až k místnímu zámku Brundlund. V roce 2014 proběhla soutěž na jeho revitalizaci, kterou následně vyhrála dánská architektonická kancelář ADEPT ve spolupráci s krajinářskými architekty z kanceláře Topotek1. Revitalizace se netýkala pouze veřejného prostoru, ale i budov ležících v centru. 

Vítězný projekt se soustředil hlavně na zachování původních znaků charakteristických pro zdejší oblast a povahu sídla a pouze budovy „uhladil“ do aktuální podoby tak, aby daly celému centru jednotnou formu. Největší proměnou prošel veřejný prostor. I za použití původních materiálů, jako je dlažební kostka nebo pro tento kraj typické žlutohnědé dláždění, se podařilo dát městu novou tvář. Architekti se soustředili na vizuální propojení všech ulic a náměstí, přitom ale usilovali o to, aby si každá část zachovala svůj vlastní charakter. 

Místo obrubníků architekti využili pouze barevný přechod dlaždic, který jasně rozlišuje způsob využití daných ploch. Cílem bylo jednoduše navést obyvatele k užívat části ulic a náměstí a zároveň elegantně oddělit všechny účastníky provozu – chodce, cyklisty a automobily. Vybrané materiály a grafické provedení také nutí uživatele zpomalit a užívat svou vyhrazenou část vozovky. Vyrovnání povrchu navíc pomohlo opticky rozšířit ulice bez dalších větších zásahů. 

I přes materiálové sjednocení celého centra města si každé náměstí zachovalo autentickou atmosféru díky na míru navrženému městskému mobiliáři – veřejný prostor tak zaplnily jednoduché lavičky, slunečníky, stoly nebo platformy, které také mohou příležitostně sloužit jako pódia.

Spojením původních materiálů a způsobu jejich využití se architektům podařilo centrum města zmodernizovat, zároveň ale zachovat jeho typické znaky. Nejsignifikantnější proměnou prošlo město právě ve způsobu využívání veřejného prostoru. Upřednostněním městského života před automobilovým provozem se docílilo zklidnění městského ruchu a díky tomu centrum města Aabenraa opět přitahuje všechny své obyvatele.