Dřevěná přístavba od studia toito architekti levituje mezi korunami stromů

Pátek, 1. Únor 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Původně víkendová chata se postupem času proměnila na plnohodnotné bydlení a vyžádala si rozšíření. Stávající objem byl pro pětičlennou rodinu nedostačující a tak se rodiče rozhodli pro své tři malé děti přidělat samostatný objekt. Rodina oslovila architekty ze slovenského studia TOITO, kteří navrhli jednoduchou dřevěnou hmotu levitující nad zelení zahrady.

3.0, toito architekti © Katarína Príkopská
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér toito architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bernolákovo
Datum projektu 2005
Datum realizace 2018
Užitná plocha 66.00m2
Zastavěná plocha 54.00m2

Montovaná chata v Bernolákove z roku 2005 rastie. Víkendový relax sa mení na trvalé obsadenie. Záhradkárska osada je jednou z mála lokalít v obci, ktorá nie je postihnutá (zatiaľ) malými parcelami, vysokými plotmi a morom bungalovov bez jediného vysokého stromu. Rodina s tromi deťmi obýva záhradu pre posledný závan vidieka. Ovocné stromy, zeleninové záhony, hydina, v noci tma...
Chata potrebovala nutne rozšírenie. Nová prístavba je iba pre deti. Na začiatku návrhu boli jasne stanové podmienky:

  1. Zachovať architektúru pôvodnej chaty

  2. Získať krytú terasu je bonus

  3. Záhrada musí ostať voľná, dom ju nemá deliť

  4. Prístavba musí byť postaviteľná dvoma ľuďmi

  5. Počas realizácie musí byť dom obývateľný

Takmer nezávislá hmota na drevených stĺpoch je odpoveďou:

  • Pôvodná chata je nedotknutá, hmoty sú oddelené. Tvar a výraz sú zámerne odlišné. Podvihnutie do vzduchu bolo kľúčové.

  • Takto získaná terasa pod prístavbou má tieň a dokonalé prevetranie. Lamely z juhu tienia v letných mesiacoch celú plochu.

  • Detské „krídlo“ vo vzduchu ponecháva záhradu plynúť naprieč svahom.

  • Konštrukcia z dreva a následne z menších a ľahkých stavebných prvkov umožnili stavbu svojpomocne.

  • Samotné prepojenie objektov kŕčkom zabezpečuje ich svojbytnosť i v budúcnosti. Práce na spoji trvali 13 hodín.

Na prízemí je kuchyňa s jedálňou, hygiena a oheň. Na poschodí je TV miestnosť a spálňa rodičov. Nová časť má 3 menšie okná z juhu sú pre detské izby. Zo severu je francúzske okno pre prevetranie a pohľad do svahu záhrady. Prístavba je delené na dve izby drevenou stenou hrubou 85cm. Stena je posteľ, knižnica a šatník.

Malý dom, malé rôznorodé miestnosti, ktoré prerastajú do záhrady.