Dřevěný letní dům otevřený do zahrady

Úterý, 25. Duben 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Když už se někomu poštěstilo, že má na pozemku zahradu i s výhledem, hledá potom způsoby, jak se vůči svému okolí neuzavírat, ale naopak ho učinit součástí interiérů. Catalina Crescent od pH+ Architects se k této výzvě staví vskutku přímočaře – celé první patro se podle potřeby může stát terasou, anebo samostatným bytem. Dům navazuje organicky nejen na okolní přírodu, ale také na místní architektonické tradice, a dokonce potěšil i své sousedy.

pH+ Architects, dům v Catalina Crescent, foto © Douglas Frost
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér pH+ Architects
Světadíl Evropa
Země Austrálie
Město Sydney
Ulice, číslo Catalina Crescent
Datum realizace 2017
Poznámka

foto © Douglas Frost

Dům Catalina Crescent od pH+ Architects se nachází v oblasti Northern Beaches v Sydney a představuje rozšíření a zároveň oslavu tradiční architektury australských dřevěných domků. Novostavba vyrůstá ze zadní části staršího domu, jenž je takto zásadně expandován o smělou současnou vrstvu, navazující dialog s ním i se svým okolím. Catalina Crescent vychází z klientovy touhy rozostřit hranici mezi bydlením venku a vevnitř – velké části domu se tak otvírají do obou rozměrů.

Rozšíření domku je charakterizováno vyšším, dramaticky vsazeným horním patrem se zkosenou střechou. Tu tvoří jednolitá plocha, která se dále sama přehýbá a formuje baldachýn, zdi a dispozice soukromých prostor. Zároveň rámuje výhledy do zahrady a na oblohu. Plocha dále tvoří 17metrové vznášející se patro rozšiřující původní stavbu směrem k zeleni na zadním dvorku. Ačkoliv se nová část od zbytku jasně odlišuje, zároveň na něj svou dřevěnou kompozicí plynule navazuje a stejně tak přirozeně přechází v prostředí buše. Ve výsledku zde vzniká na míru šitý moderní dům v dialogu se svým okolím.

V interiéru je dům organizován podélně, lineárně – od obýváku k jídelně, kuchyni, na verandu a do zahrady. Posuvné skleněné stěny se mohou celé zasunout za zdi a odstranit tak veškeré bariéry mezi vnitřkem a vnějškem. Stírání těchto rozdílů je dále umocněno transparentním stropem, resp. plochou formující samostatné patro. Řada stropních nosníků prochází zevnitř ven, přičemž je v nich zabudováno noční osvětlení, kdežto přes den filtrují světlo.

Rozšířený dům nabízí pětičlenné rodině celou škálu prostorů: od otevřených, společných prostor po privátnější místa jako ložnice a terasa, kde lze nalézt samotu, když je třeba. V dvoupodlažní přístavbě se nachází nové ložnice a koupelna, hlavní „apartmá“ je potom umístěno v prvním podlaží, odkud se naskýtá pohled na přilehlý potok a hustou zeleň.

Celý design budovy se řídí svým kontextem. Naším cílem bylo, aby se dům mohl zcela otevřít do okolí a zároveň zajišťoval dostatek stínu. Těží proto z okolní buše i mírného podnebí a otvírá se bydlení na pomezí exteriéru a interiéru,“ komentuje stavbu Drew Hamilton, architekt z pH+.

Majitel domu pak dodává následující: „Uvědomoval jsem si, jak je důležité pracovat se sousedy, s kontextem. V případě svého domu jsem se raději obracel k materiálům, které by neměly negativní dopad na okolí. Ve výsledku si nejen nikdo nestěžoval, ale jeden soused se mi dokonce přiznal, že moje stavba nejspíš zhodnotí jeho vlastní pozemek!