Druhá šance

Středa, 14. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Compass Architekti v Bratislavě předvedli, že recyklovatelnost v architektuře automaticky neznamená drtič betonu. Vysoké stropy, prostorová variabilita a surová estetika průmyslové budovy z 20. století nabízely vhodné parametry pro kanceláře s obchodním parterem v přízemí. Fakt, že se nejednalo o zvláště hodnotnou architekturu, umožnil větší volnost v zasahování do původní substance.

Compass Architekti, Administratívno skladový areál Sliačska – foto © Pavel Meluš
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Juraj Benetin, Matej Grébert, Juraj Kurpaš, Roman Čambál
Ateliér Compass Architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Nové Mesto
Ulice, číslo Sliačska ulica 12100/149
PSČ 831 02
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 5 706.83m2
Zastavěná plocha 3 044.00m2
Poznámka

Foto © Pavel Meluš

Naším zámerom bolo priznať priemyselnú minulosť bývalej výrobnej haly Výskumného ústavu zváračského, oživiť túto chátrajúcu budovu a vytvoriť v nej nové priestory kancelárií, skladov, obchodov a občianskej vybavenosti s osobitým industriálnym dizajnom.

Priemyselná hala má tvar T. V prednej časti pri Sliačskej ulici sme vstavali tri podlažia. Na prízemí vznikli obchodné prevádzky a na poschodiach kancelárie. Vstupná hala ostala v pôvodnej výške, otvorila tak celú halu do ulice. V pozdĺžnej časti smerom do dvora Zváračského ústavu sú umiestnené skladové jednotky so samostatnými vchodmi, využiteľné aj na malú remeselnú výrobu. Po celej dĺžke pokračuje vrchné podlažie s kanceláriami. Predná časť je architektonicky výtvarnejšia, zadná technickejšia.

Areál sa nachádza na Sliačskej ulici. Napojenie na Sliačsku ulicu je z Račianskej ulice.