Interiér domu s dynamicky tvarovaným schodištěm

Čtvrtek, 29. Červen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Mladé architektonické studio AEIOU – Architektura, Enginnering, Interiér, Objekt, Urbanismus – se muselo vyrovnat s faktem, že navrhuje interiér rodinného domu, pod kterým sami podepsáni nejsou. Interiéru vládne především elegantně tvarované schodiště, pro celkové sjednocení prostoru použili architekti světlé dřevo.

studio AEIOU, Interiér rodinného domu v Brně, foto © Jakub Holas
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Spolupracovníci Tamara Bemerová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 200.00m2
Zastavěná plocha 96.00m2

Zadání investora bylo navrhnout interiér do třípodlažního rodinného domu, jenž byl navržený jiným architektem. Hlavním motivem, který se opakuje ve všech nadzemních podlažích, je použití dřeva (dubová spárovka, jasan) na nábytku a opakující se niky různých barevných odstínů, nebo druhy dřevin.

Obytné místnosti jsou doplněné dřevěnou podlahou, chodby a koupelny jsou opatřeny taženou epoxidovou stěrkou. Celý prostor domu materiálově spojuje nábytek ze světlého dřeva (světlý jasan) v kontrastu s plochami dřeva tmavšího (jádrový jasan). První podlaží zahrnuje vstupní část se šatnou, halu s prádelnou a toaletou a společenskou místnost s výrazně tónovaným nábytkem a přístupem do zahrady.

Druhé nadzemní podlaží tvoří převážně obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. Následuje chodba se vstupy do spíže, toalety a pracovny. Ve třetím nadzemním podlaží jsou dva dětské pokoje, ložnice a dvě koupelny. Všechna podlaží propojuje funkčně i výrazově dominantní dřevěné schodiště, které svoji dynamickou křivkou vytváří “sochu“ vinoucí se celým domem (materiál na stupních je z jádrové jasanu, zábradlí ze světlého jasanu).