Kanceláře, kde originálnost a kreativita hrají prim

Čtvrtek, 4. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Štěpánka Svobodová

Nenechte si ujít obsáhlé představení kancelářského projektu až ze Spojených arabských emirátů, kde italští architekti stvořili vskutku netradiční prostředí. A co víc, načerpejte inspiraci třeba i pro vaše pracoviště, ať se při spolupráci s architekty během případné renovace máte na co odkazovat. Nebo si jen zlepšete den.

M+N Architecture, Viola Communications Office - foto © Giulio Asso / Verdekiwi Photography
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Lorenzo Zoli, Alessandra Barilaro, Giulio Asso, Marco Barazzuoli
Ateliér M+N Architecture
Světadíl Asie
Země Spojené arabské emiráty
Město Abú Dhabí
Ulice, číslo Street # 2
Datum realizace 2014
Užitná plocha 1 463.00m2
Poznámka

Foto © Giulio Asso / Verdekiwi Photography

Projekt spočívá ve vybavení nové centrály známé společnosti Viola Communications sídlící v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Lze jej považovat za první inovativní a konceptuální návrh kanceláří v emirátech. Klasické schéma typických pracovních prostor je zcela přepracováno a tradiční uspořádání kanceláří ve stylu „místnosti a chodby” je nahrazeno propojeným a plynule se měnícím, neformální a interaktivním prostorem. V tomto inovativním návrhu je nahlížena jako priorita číslo jedna možnost kooperace mezi jednotlivými uživateli. Projekt se až překvapivě skvěle vyrovnává s náročným úkolem propojit místní styl s vysoce moderní interpretací.

Nový koncept kanceláří zahrnuje jak otevřené kanceláře, tak uzavřené prostory pro přibližně 120 zaměstnanců z pěti oblastí, dále tři oddělené vstupní plochy s recepcemi a prostorami, kde mohou jednotliví klienti čekat, oddělení vysokého managementu, několik formálních i neformálních zasedacích a společenských místností, velkou odpočinkovou zónu s kuchyní, kam se při firemních akcích a setkáních vejdou všichni zaměstnanci, dvě střihová studia, jedno audio nahrávací studio, místnost se servery, místnost na uskladnění potravin a další skladovací prostory.

Instrukce od zadavatele byly jednoznačné, ale současně velmi náročné:

  • navodit atmosféru pulzující pozitivní energií a kreativitou, která bude odrazem firemní filosofie a jejích možností
  • vytvořit flexibilní kancelářské prostory, které budou podněcovat vzájemnou interakci mezi zaměstnanci
  • rozdělit kancelářský prostor na dvě sekce, jednu pro vyšší management a jednu pro řadové zaměstnance
  • navrhnout celé místo tak, aby mohl veškerý personál pracovat ve stejném prostoru a přitom by zůstaly zachovány hranice mezi vedením a řadovými zaměstnanci a současně byl zachován jedinečný charakter jednotlivých oddělení společnosti Viola.

Výsledkem tak náročných požadavků jsou v podstatě dva projekty v jednom.
Prostor pro vyšší management je na první pohled nápadný a pozoruhodný a přitom nesmírně elegantní a dotažený do nejmenšího detailu. Základem je zde černý mramor a dubové dřevo. Jednoduchá barevná škála dodává prostoru na eleganci a u návštěvníků navozuje pocit, že se ocitli na ředitelství výjimečné společnosti na světové úrovni.
Prostor pro zaměstnance je pojat velmi kreativně a osobitě a v Abu Dhabi je rozhodně ojedinělý. Hlavní kancelář je pojednána jako klasický open-space, kde jsou na jednom místě všechna oddělení společnosti Viola. K oddělení na jednotlivé zóny jsou použity „válce” a „boxy”. Válce jsou otevřené „kukaně”, v nichž se nacházejí kanceláře kreativních vedoucích. Ti zde tak mají svůj vlastní prostor a současně jsou v přímém kontaktu se svými týmy. V boxech jsou uzavřené kanceláře, nahrávací studia a zasedací místnosti zcela oddělené od hlavní otevřené kanceláře ve stylu open-space. Za takového uspořádání mohou všechny týmy snadno spolupracovat bok po boku a současně si uchovat své individuální prostředí. Jednotlivá oddělení se odlišují barevně, a to i včetně na míru vyrobených koberců.

Každému prostoru je dodán jedinečný charakter implementací určité myšlenky. Současně ale vidíme, že tvůrci měli na paměti, aby se k sobě jednotlivé zóny hodily a vytvářely jednotný konceptuální celek.

Hlavní vstupní hala je inspirována stanicemi metra, kde na zakázku vyrobený koberec pojatý jako barevný plán metra dovede návštěvníky k obrazovkám, na kterých se firma představuje poutavými prezentacemi (pro návštěvníky, kteří do kanceláře vstoupí, je to jako začátek výletu kreativitou)
Odpočinková oblast je inspirována světově proslulou ikonou, počítačovou hrou 80. let, Tetris, a je provedena v jejích výrazných barvách.
Zasedací místnost vedení je charakterizovaná dělicími „proděravělými” stěnami ve stylu „ementálu”, a stejně jsou pojatá i barevná osvětlovací tělesa. Otvory umožňují zkombinovat požadavky na relativní otevřenost prostoru spolu s nutnou dávkou jistého soukromí.

V druhé největší zasedací místnosti je dlouhý stůl doplněný houpacími křesly, která vrací jednající do dětství, a je atrakcí, kterou si každý rozhodně chce vyzkoušet. Brainstorming s kolegy je tak snazší, příjemnější, a prolomí ledy i u těch nejupjatějších a nejoficiálnějších klientů.
V rámci otevřeného kancelářského prostoru najdete také několik „přemýšlecích kontejnerů”. Tyto pojízdné „boxy”, se zařízením v pestrých barvách, jsou vybavené monitory, osvětlením, připojením HDMI i USB a mohou být připojeny ke kterémukoliv stálému „boxu” pro improvizované a neformální prezentace, bleskovou operativní schůzku nebo jen krátký odpočinek.

Většina materiálů, povrchové úpravy, vybavení a nábytek byly vyrobeny na míru speciálně pro tento projekt, aby vyhověly požadavkům klienta a designérů. V projektu nevidíme téměř žádné přímé linie a každý kousek interiéru je svým způsobem unikátní. Dokonce i motivy, které se zdánlivě opakují nebo vypadají podobně, se ve většině případů od sebe liší.