Mladé německé studio Bialucha Architektur zasadilo jednoduchý rodinný dům do svažitého terénu

Pondělí, 1. Červen 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Rodinný dům šitý na míru manželskému páru stojí ve svahu na okraji obce Essenheim v bezprostřední blízkosti vinic. Jedná se o první dokončenou novostavbu mladých architektů z německého studia Bialucha Architektur.

Dům na svahu, Bialucha Architektur - foto © Matthias Wittig
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Bialucha Architektur
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Mainz-Bingen
Datum realizace 2016
Užitná plocha 186.00m2
Poznámka

Foto © Matthias Wittig

Tvar a morfologie pozemku se staly určujícími kritérii pro prvotní návrh domu. Architekti ovšem museli zohlednit také místní stavební regulativy, které v této oblasti povolují pouze stavby o jednom plnohodnotném podlaží a podkroví. V neposlední řadě se architekti při návrhu snažili využít svažitosti pozemku a umožnit obyvatelům domu ničím nerušené výhledy do krajiny spolkové země Porýní-Falc v západním Německu.

Západní a východní fasádu prolamují velká okna opticky propojující interiér domu s okolní zahradou i vzdálenějšími horizonty. Celková hmota domu kopíruje podélný tvar pozemku a na první pohled zaujme svou jednoduchostí. Kvádrová stavba se sedlovou střechou a jednoduchou kompozicí fasád vyniká čistotou svého objemového řešení i použitých materiálů.

Svažitost pozemku navíc architektům pomohla vtipně se vypořádat s místními regulativy omezujícími podlažnost rodinných domů. Nejnižší podlaží autoři částečně zapustili pod úroveň terénu. Teprve nad obytným suterénem pak situovali plnohodnotné přízemí s obytným podkrovím.

Bialucha Architektur - Haus am HangRodinný dům ve svahu, Bialucha Architektur - foto © Velux Deutschlad GmbH

Nejnižší podlaží je zasvěceno pracovním činnostem majitelů domu. Vedle prostorné pracovny s archivem se zde nachází také šatna a další technické zázemí domu. Hlavní obytné podlaží domu je přístupné po schodišti, které nás dovede do samotného středu obytného prostoru, jenž bez dalšího vnitřního členění zaujímá celý půdorys domu. V jeho severní části se nachází kuchyň s jídelnou, výhledy do okolí lze pak nerušeně vnímat z obývací části v opačné části prostoru. Výrazným prvkem interiéru je knihovna, která současně slouží jako prvek oddělující rameno schodiště. Nezabraňuje však pronikání slunečního světla, jež do hlavního obytného propouští velké okno umístěné podél schodiště a které spoluvytváří atmosféru interiéru.

Do klidové části domu s ložnicemi, koupelnou a saunou se vstupuje po subtilním ocelovém schodišti v bílé barvě. Ústřední komunikační prostor je opět velkoryse prosvětlen, v tomto případě pomocí pásu střešních oken Velux. Přímo na schodiště překvapivě navazuje koupelna se saunou, kterou autoři oproti tradičním řešením umístili volně do středu dispozice. V čele půdorysů se pak nachází ložnice a pokoj pro hosty.

Bialucha Architektur - Haus am HangRodinný dům ve svahu, Bialucha Architektur - foto © Velux Deutschlad GmbH