Modulární bludiště v rámci London Design Festivalu poukazuje na udržitelnou architekturu

Čtvrtek, 4. Říjen 2018 - 0:00
| Napsal:

V rámci letošního ročníku prestižního Londýnského festivalu designu vzniklo před Victoria & Albert muzeem dřevěné bludiště. Za projektem stojí kancelář Waugh Thistleton Architects, která se specializuje na udržitelné a dostupné bydlení. Třípatrová modulární stavba má poukázat na potenciál současné architektury s minimální uhlíkovou stopou.

MultiPly, Waugh Thistleton Architects © Andy Stagg
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Waugh Thistleton Architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Ulice, číslo Cromwell Road
PSČ SW7 2RL
Datum realizace 2018

Londýnský festival designu si minulý měsíc získal pozornost zdejší veřejnosti především díky ocenění architektky Evy Jiřičné za celoživotní dílo. Rodačka ze Zlína působící od roku 1968 v Londýně obdržela medaili pro zásadní obohacení oboru. Jiřičná se tak řadí mezi světové tvůrce jako například Zaha Hadid nebo Richard Rogers, kteří byli oceněni v minulosti.

Kromě udělování významných cen londýnský svátek designu každoročně přináší více než 400 událostí, výstav a instalací. Celé město se rozdělí na několik „čtvrtí designu“, kde mohou návštěvníci vidět a zažít to nejlepší z prvotřídního designu.

Jako hlavní festivalová lokace letos tradičně sloužilo Victoria & Albert muzeum s venkovními i vnitřními prostory. Nádvoří muzea hostilo jeden z vlajkových projektů festivalu od studia Waugh Thistleton Architects zaměřeného na udržitelné a dostupné bydlení. Britský ateliér navrhl pro 16. ročník přehlídky hravou instalaci MultiPly složenou z křížem vrstveného dřeva. Moduly devítipatrové dřevostavby jsou navzájem propojeny schodišti a mosty. Vzniká tak členité bludiště, které mohou návštěvníci interaktivně prozkoumat.

maze

Modulární konstrukce reaguje na dva aktuální problémy – krizi bydlení a klimatické změny. Stavba má veřejnosti ukázat zodpovědný výběr materiálů spolu s variabilním využitím modulární architektury. „Projekt má v menším měřítku demonstrovat to, čemu se běžně věnujeme, co nás zajímá. Namísto betonu a oceli používáme obnovitelné materiály šetrné k životnímu prostředí,“ říká Andrew Waugh.

Celou instalaci je možné rozložit a panely znovu použít. Architekti rovněž upozorňují na rychlost výstavby, celá konstrukce vznikla během pouhých pěti dní. „Je to skvělá příležitost, jak prezentovat lehkost materiálu i krásu nádvoří. Navíc to všechno můžeme po skončení hezky složit a elegantně odejít,“ dodává Waugh.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.

Barevný svět architektury.