Nástup po červené podlaze

Čtvrtek, 15. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Areál PVA v Letňanech se dočkal nové vstupní brány, kterou se stalo kongresové centrum navržené architekty ze studia PROGRES ATELIER. Jejich návrh vychází z jednoduchého konceptu, kdy do existující průmyslové haly vkládají nezávislé struktury s odlišnou estetikou. Než se ale dostanete do kongresové místnosti s uklidňující neutrální barevností, v prostranném foyer se projdete po výrazné červené podlaze.

PROGRES ATELIER, Kongresový sál PVA EXPO Praha – foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Vojtěch Kaas, Jan Kalivoda
Ateliér PROGRES ATELIER
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 9 - Letňany
Ulice, číslo Beranových 667
PSČ 190 00
Datum realizace 2015
Užitná plocha 1 610.00m2

Nedávno dokončený výstavní objekt slouží jako nová brána do areálu PVA EXPO v Letňanech. Jeho součástí je i vstupní hala, která odbavuje větší část návštěvníků, poskytuje moderní zázemí pro celý areál a ukrývá v sobě kongresový sál pro 650 osob.

Na základě řady studií a variant jsme definovali jasně čitelný koncept, který se ve třech fázích zrealizoval. Jednoduchým vložením nezávislé a výrazově odlišné struktury do existující průmyslové haly redefinujeme její vnitřní prostor. Vznikají tak dva propojené a přesto velice odlišné světy – velkorysý foyer s otevřenou galerií a multifunkční kongresový sál.

První je otevřený, rušný, plný života a pohybu. Červená podlaha v kontrastu s bílým lesklým pláštěm a průmyslovými ocelovými nosníky tvoří výrazný a na první pohled snadno zapamatovatelný obraz.

Prostor sálu je naopak záměrně tlumenější a nechává tak vyniknout tomu co se v něm děje. Příjemný dojem podporuje kvalitní akustické řešení, stmívatelná svítidla, měkký koberec a jednoduchá černo-bíla barevnost.

Propojení je realizováno pomocí pěti lapidárních zářezů v rytmu stávající konstrukce haly. Zjednodušují orientaci, průstupnost a přes velkoformátové prosklení nechávají přehlédnout nerušeně celý prostor.

Navrhovaný objekt obsáhne veškeré nutné zázemí, VIP skybox, skladové plochy, podružné provozy a technologie. Zároveň umožňuje proměňovat výraz a charakter obou hlavních částí pomocí multimediální projekce na svůj bílý hladký plášť.

Objekt je tvořen nosným stěnovým systémem z tenkostěných profilů opláštěných sádrovláknitými deskami a finalizován nátěrem. Propojení s přízemím zajišťuje dvojice subtilních ocelových schodišť a velkoprostorový evakuační výtah.