Nový život krčského bytu

Úterý, 27. Říjen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Klasický byt 3+1 v panelovém domě v Krči měl sice již zrekonstruované jádro, ale noví majitelé se rozhodli pro kompletní rekonstrukci i včetně změny dispozice tak, aby co nejvíce využili prostor a sjednotili vzhled celého bytu i včetně koupelny. V bytě se musely řešit klasická témata spojená s panelovými byty. Výměna podlah, instalací, vyrovnání stěn a samozřejmě vybavení novým nábytkem.

Nábytkový blok, který v sobě skrývá jak část kuchyňské linky, tak i úklidovou skříň a spíž na potraviny. Studio ČTYŘI STĚNY, Rekonstrukce bytu v Krči - foto © Pavel Kostka
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Kostka, Jana Kašparová
Ateliér Studio ČTYŘI STĚNY
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 4 - Krč
Datum projektu 2015
Datum realizace 2015

Základním tématem návrhu se stal úložný blok ve středu dispozice. Veliký nábytkový kus propojil prostor chodby, obytné místnosti a kuchyňského koutu. Požadavky investorů na byt byly hlavně praktické. Maximum úložných prostor, praktické povrchy, dostatek místa v kuchyni nebo prostor pro pračku se sušičkou. Dalšími tématy byla šatna v ložnici nebo rozkládací sedačka v obývacím pokoji. Svojí roli hrál samozřejmě i omezený rozpočet a chuť dotáhnout byt v první fázi jako celek. Finance tedy do značné míry ovlivnily i výběr materiálů. Do návrhu se ale podařilo vnést několik zajímavých prvků, které celý interiér ozvláštnily. Jedním z nich je posuvný panel do chodby, který lze celý zasunout za nábytkovou sestavu. Dalším takový prvkem je nahrazení klasických židlí u jídelního stolu za úložnou lavici podél stěny.

Kvůli omezeným financím padla při výběru podlahy volba na vinyl v neutrálním šedém odstínu. Díky tomu bylo možné použít na samotném nábytku větší plochy dřevěného dekoru, konkrétně bělené bukové překližky. Přáním investorů bylo interiér projasnit výraznými barvami. Ty jsou nakonec použity na korpusech nik v odstínech smetanově žluté a jasně červené. Snahou bylo dostat do interiéru i výrazné kontrastní plochy. V koupelně je proto použitá černá dlažba, stejně tak kuchyňská linka byla osazena černou pracovní deskou a černým odsavačem. Zajímavého efektu bylo docíleno nátěrem snížených podhledů v chodbě a kuchyni na tmavě šedou barvu. Materiálová paleta je použitá pro všechny místnosti v bytě shodná. Proto je obkladový panel za toaletou z bukové překližky, stejně jako čelo postele nebo posuvný panel v chodbě.