Pamětní centrum vzbuzující emoce návštěvníků

Pondělí, 9. Říjen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

Některým důležitým projektům předchází dlouhé očekávání široké veřejnosti. Tak tomu bylo i u Pamětního centra při Národním památníku ve Staffordshiru. A očekávaný projekt od Glenn Howells Architects rozhodně nezklamal.

Pamětní centrum od Glenn Howells Architects © Rob Parrish
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Glenn Howells Architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Staffordshire

Vzhled dobře promyšleného objektu vylepšuje neoklasicistní fasáda. Objednavatel požadoval využití dřeva jako hlavního materiálu, což skutečně dodává celému projektu jistou jemnost a měkkost. Kolonáda, která se kolem budovy nachází, naopak vyvolává dojem přísnosti a formálnosti.

Před architekty také stál důležitý bod celé stavby: budova musela spojit již existující kapli, bývalé návštěvnické centrum a to propojit s venkovními zahradami. Pamětní centrum vytváří skutečně jímavou atmosféru nutící k zamyšlení, což ještě posilňuje způsob, jakým je promyšlen příchod k budově. Návštěvník totiž musí projít velkou částí zahrad, než vstoupí do majestátního arboreta. Zážitek z místa to prodlouží a prohloubí. 

Paleta materiálů je v souladu s harmonickým pojetím celého objektu. Ten je také dobře prosvětlen a provzdušněn. Silný vliv přímé geometrie je uklidňujícím prvkem, který propojuje výstavní prostory, kavárnu a obchod.

Detaily a spoje, interní i externí, jsou velmi dobře vymyšleny tak, aby se staly „neviditelnými“. Zbytky původního objektu také architektům poskytly jakýsi vhled do historie tohoto místa a možnou inspiraci. Architekti také zajistili nadstandardní přísun přirozeného světla do budovy. Nová kolonáda vytváří zajímavou hru stínů na fasádě. Celý objekt zanechává v každém návštěvníkovi naprosto strhující zážitek. Každý člen poroty RIBA Awards byl zážitkem z Pamětního centra naprosto pohnut.

Barevný svět architektury.