Rekonstrukce bytu s mnoha šrámy

Pondělí, 29. Červen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Podívejte se, jak po zdařilé rekonstrukci prokoukl byt z dvacátých let minulého století, který prošel za svůj život mnoha úpravami a navíc utržil i válečné zranění.

Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Fotoalbum: 
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Barbora Ponešová, ARCHANTI, Rekonstrukce bytu v Brně - foto © Karel Poneš
Katalogový list: 
Autor Barbora Ponešová
Ateliér ARCHANTI
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Suma 700 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2009
Datum realizace 2010

Byt v modernistickém domě z dvacátých let minulého století vznikl po druhé světové válce přerozdělením dvou velkorysých bytů na patře. Podle „jizev“ po příčkách v rákosových stropech se lze domýšlet, kolik pokojíků tu bylo dodatečně vestavěno a časem zase vybouráno. Dnešní majitelé koupili byt v podobě 2+kk. Poměrně prostorná vstupní chodba byla zakončena záchodem, který si v půdoryse zalomenou příčkou zabíral kus velkého uličního okna. Z chodby se vcházelo do dvou hlavních obytných místností. Oko architekta při pohledu na proti sobě situované dveře zaplakalo. Zárubně nelícovaly o zhruba 5cm, což je přesně ta míra, která vás nutí v duchu dveřní otvory vzájemně srovnávat. Koupelna byla vestavěna do přístavku v kuchyni a vcházelo se do ní skrz panelákové dveře s luxferovým nadsvětlíkem. Koupelna byla tak malá, že se sem vešla jen vana a umývátko. V jednom z pokojů byla na stěně velká diagonální trhlina. Ukázalo se, že za druhé světové války vybuchl poblíž granát a celý dům „nadskočil“ a v tomto místě prasknul. Kuchyňský kout byl v žalostném stavu a původní majitel jej před prodejem bytu vyklidil. V pokojích na podlaze byla zvlněná dřevotříska, ve zdech se skrývaly původní (nevyhovující) rozvody, topilo se vafkami.

Na celém prostoru bylo asi nejcennější světlo, které přicházelo skrz tři uliční okna z východu a jedno menší ze severu. Právě kvalita světla určila základní koncept: nejprve byl byt vyčištěn od všech pozdějších příček a denní světlo se dostalo dovnitř celého bytu. Jeho rovnoměrná distribuce byla podpořena dvěma velkorysými otvory, které spolu s jednolitou podlahou propojily dispozici bytu. Hygienické zázemí bylo umístěno do „vložené“ servisní krabičky, která oproti původní variantě není cizorodým tělesem v rohu místnosti, ale svojí pozicí spíše usměrňuje plynutí prostoru. Koupelna tak získala poměrně luxusní okno. Dnes díky tomu můžete ležet ve vaně a pozorovat třeba hvězdy. Část stěny koupelny je z mléčného skla, aby byla prosvětlena i vstupní chodba. Pro celkový koncept byla zvolena bílá barva (stěny i kuchyňská linka), která se lazurou uplatňuje i na dřevěné vrstvené bukové podlaze. Lustr Kartell a velkoformátové fotografie Pavla Máry dodávají interiéru výraznou červenou barvu. Dalším nápadným prvkem jsou posuvné interiérové dveře s dýhou ořech polar a renovovaná křesla z ohýbaného dřeva.