Rekonstrukce řadového domku v Chotuticích zachovala původní cenné prvky

Pátek, 5. Červen 2020 - 0:32
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V poklidné zástavbě řadových domů malé středočeské obce Chotutice navrhl architekt Pavel Podlipný a architektka Kateřina Pohlová kompletní citlivou rekonstrukci starého zachovalého domku. Autoři v návrhu zohlednili původní kvality stavby včetně použitých prvků a materiálů, jako jsou dřevěná okna na výšku, kazetové dveře nebo prkenná podlaha. Směrem do zahrady dům rozšiřuje kvádr stavby s novou šedou omítkou a dřevěná veranda. Rekonstrukce se týkala také nového dispozičního řešení domu.

Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, 2xpa © Michal Ureš, výřez z fotografie
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Kateřina Pohlová, Pavel Podlipný
Ateliér 2xpa
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Chotutice
Datum projektu 2017
Datum realizace 2019
Zastavěná plocha 95.50m2

Ulice je plná takových domů, řadových domečků. Směrem k silnici jednopodlažních se sedlovou střechou. Hřebeny, kopírující ulici, uskakují vždy o pár decimetrů podle jejího průběhu, silnice je dlážděná. Směrem do zahrady jakákoliv jednota mizí, každý z domů je trochu přistavěn, ověšen dřevníky apod., původními, či novodobými, dá se říct, že to je poetické. Zahrada/pozemek je dost členitý, za domem je nejdřív úzká nudle, potom prostorná část se vzrostlými stromy.


Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš

Na rozdíl od ostatních má náš dům původní okna „na výšku“, kazetové vchodové i vnitřní dveře, prkenné podlahy, obklady a dlažby. V tomhle domě se nic moc nezměnilo od té doby, co byl postaven. Trochu to vybízí k tomu „hodně ze současného ponechat a bydlet“, jenže při bližším ohledání je tahle varianta vždycky těžko proveditelná. Dům je třeba přizpůsobit současným potřebám. Rekonstrukce ale nezapomíná na původní dojem a poetiku prvních návštěv.

Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš

Přízemí je využito pro hlavní obytné místnosti. Kuchyně s jídelnou směrem do ulice. Obytný prostor směrem do zahrady, této místnosti dominuje okno s výhledem. Obě místnosti propojuje schodišťová hala. V tomto případě propojuje tak, že při otevřených dveřích vzniká jeden velkorysý prostor, tomu napomáhá i průběžná prkenná podlaha. Řešení je vlastně velkorysé, zároveň ale efektivní a ekonomické. Musí být, nízkým rozpočtem jsme značně omezeni, volíme cestu „kvalitního základu“ doplněného o to finančně dostupné. Schodiště vede do nově vybudovaného podkroví s pokoji a koupelnou. 


Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš

Zvenku jsou užity světlé omítky, na střeše bobrovky. Uvnitř smrková prkna. Některé z dlažeb jsou ponechány. Okna a dveře jsou přesnými kopiemi původních. Z decentního ladění vyčnívá nové betonové schodiště povrchově upravené červenou stěrkou.


Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš


Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš


Rekonstrukce rodinného domu Chotutice, Pavel Podlipný (2xpa) a Kateřina Pohlová © Michal Ureš