Rodinný dům mezi španělskými vinicemi rozšířila dvě nová křídla otevírající se do ovocných sadů

Středa, 13. Listopad 2019 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekt Oriol Solanes i Tauler ze španělského ateliéru Vidal i Solanes arquitectes ve spolupráci se slovenským architektem Romanem Žitňanským stojí za dostavbou rodinného domu ve známé vinařské oblasti Katalánska Sant Sadurní d'Anoia nedaleko Barcelony. Původní dům se sedlovou střechou doplnila dvě nová křídla kopírující tvar pozemku. Obě jednopodlažní křídla se velkými otvory otevírají do ovocného sadu s vinicemi, které tak vymezují a oddělují od okolí. Jedno křídlo slouží dětem, druhé dospělím - společně se pak potkávají v původní budově, která slouží jako společné srdce domu. 

Rozšíření rodinného domu ve Španělsku, Vidal i Solanes arquitectes © Oriol Solanes
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Oriol Solanes i Tauler, Roman Žitňanský
Ateliér Vidal i Solanes arquitectes
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Sant Sadurní d' Anoia
Datum projektu 2010
Datum realizace 2015
Užitná plocha 459.00m2
Poznámka

Interiérový design: Bea Portabella

V regióne Penedès, v blízkosti Sant Sadurní d'Anoia, uprostred známeho vinohradníckeho regiónu, v blízkosti ikonickej budovy vinárskych závodov Raventós i Blanc sa nachádza parcela s ďalekými výhľadmi na majestátne pohorie Montserrat. Nájdeme tu jednoduchý dom so sedlovou strechou a bielymi múrmi, ktoré spolu s prístavbou ohraničujú vnútorný priestor ovocných sadov a viníc.

V dôsledku postupne sa zvyšujúcich priestorových nárokov na bývanie pre mladú rodinu vzniká idea rekonštrukcie, neskôr dostavby pôvodnej budovy so sedlovou strechou. Dostavbu tvoria dve lineárne krídla, spojené pôvodnou budovou, ktoré sú vsadené a kopírujú prirodzenú topografiu terénu a zároveň vytvárajú prirodzenú hranicu medzi vonkajšou vinicou resp. cestou a vnútornými sadmi. Celý dom tak na jenom podlaží otvorene komunikuje do vnútra s privátnym dvorom cez veľké otvory a naopak sa navonok uzatvára voči verejne prístupnej zóne susedných vinárskych závodov. Funkčne je prístavba rozdelená do dvoch krídiel: zónu pre deti a zónu pre dospelých. Obe zóny sa prelínajú v spoločnej kuchyni, ktorá sa nachádza v pôvodnej budove a stáva sa centrom diania celého objektu.


Rozšíření rodinného domu ve Španělsku, Vidal i Solanes arquitectes © Pere Peris

Konštrukčne je dostavba realizovaná podľa princípu pôvodného objektu: všetky vonkajšie obvodové múry sú nosné a sú prekryté drevenou trámovou strechou, pričom konštrukcia dostavby z ľahčeného betónu spolu s izoláciou z ovčej vlny nám umožňuje docieliť požadovaný tepelnoizolačný komfort. Zvonka je nový objekt dotvorený bielou omietkou aj na úrovni strechy, čím vytvára kompaktný obraz, ktorý jemne kontrastuje s pôvodnou budovou a prírodným okolím krajiny. Táto triviálnosť a kompaktnosť novej hmoty je narušená iba okennými otvormi a ich dubovými výplňami, ktoré umožňujú regulovať prenikanie slnečného svetla, vetra a zároveň výhľadov do interiéru v rôznych ročných obdobiach. 


Rozšíření rodinného domu ve Španělsku, Vidal i Solanes arquitectes © Blai Carda

Vnútorné priestory sú veľkoryso nadimenzované. Aj na úrovni dlažby materiálovo plynule prechádzajú z interiéru do krytých exteriérových priestorov, ktoré tvoria filter medzi interiérom a exteriérom.

Špeciálny dôraz je kladený na používanie výlučne prírodných materiálov vo svojej prirodzenej podobe a to aj na úrovni interiérového prevedenia. Aj tu dominujú biele farby, dubové drevo, a vápenné omietky. Dubové drevo je použité najmä v spoločných ale aj v ostatných priestoroch na dverné otvory, vstavané skrine a iný nábytok.


Rozšíření rodinného domu ve Španělsku, Vidal i Solanes arquitectes © Oriol Solanes


Rozšíření rodinného domu ve Španělsku, Vidal i Solanes arquitectes © Pere Peris