Rodinný dům v kopci nad Trutnovem

Úterý, 22. Březen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Prudký k jihu se svažující pozemek s přístupem v nejvyšším bodě a k tomu požadavek bezbariérového domu, kde budou mít všechny obytné místnosti přístup do zahrady a obytná část zahrady bude v rovině. Dostatek úložného prostoru pro sportovní vybavení a garážování dvou automobilů. To bylo zadání tohoto rodinného domu. K tomu regulace určující sklon střechy, směr hřebene a výšku okapu. Posuďte, jak si se zadáním plným omezení poradila dvojice autorů, architekti Michal Rosa a Martina Rosová.

ROSA architekt, RD Červený kopec II - foto © Petr Košťál
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Rosa, Martina Rosová
Ateliér ROSA - ARCHITEKT
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Trutnov
Ulice, číslo Porákova 1031
PSČ 541 01
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Užitná plocha 230.00m2
Zastavěná plocha 170.00m2
Plocha pozemku 775.00m2
Poznámka

Foto © Petr Košťál

Řešením je dům se vstupem do druhého nadzemního podlaží. Kromě zádveří je ve vstupním podlaží šatna a garáž, která slouží i jako sklad sportovního vybavení, zahradního nábytku a nářadí. Pásové okno garáže, které navazuje na třístranné prosklení obývacího pokoje, má v budoucnu umožnit případné jiné využití tohoto prostoru.

Do obytného podlaží se sjíždí výtahem. O schodech jsme dlouze diskutovali, a došli jsme k tomu, že nechceme v domě prostor, který jeden z uživatelů domu nikdy nepoužije, nikdy tam nemůže vstoupit a nemůže ho ani uklidit. Výtah má pochopitelně záložní zdroj.

Obytné podlaží pracuje s výhledem na město, který pozemek nabízí. Obytný prostor je ukončen prosklenou stěnou, takže je slunce sem má přístup od brzkého rána až do večera. Prosklená stěna je doplněna lavicí s úložnými prostory a krbem. Obě ložnice a koupelna mají přístup na zastřešenou terasu a od obytného prostoru jsou odděleny šatnou. V blízkosti obytného prostoru je umístěna toaleta a technická místnost.

Dům je vybaven řízeným větráním s rekuperací tepla a tepelným čerpadlem. Bazén byl v průběhu realizace nahrazen koupacím jezírkem. Altán není součástí návrhu.