Rodinný dům v Poříčí nad Sázavou doplnilo 0,5 Studio o novou přístavbu

Úterý, 18. Červen 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dvě hmoty, jeden domov. Architekti z pražského ateliéru 0,5 Studio doplnili stávající rodinný dům v Poříčí nad Sázavu o novou přístavbu. K původní podlouhlé hmotě přidali vyšší, ovšem půdorysně stejně širokou stavbu, čímž vytvořili asymetrickou kompozici hravě navazující na venkovský charakter okolní zástavby. Starou i novou část pak architekti propojili krátkým krčkem, který převzal roli vstupní haly a vytvořil plynulý přechod mezi oběma interiéry.

Rodinný dům v Poříčí nad Sázavou, 0,5 Studio © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 0,5 Studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Poříčí nad Sázavou
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Užitná plocha 94.00m2
Zastavěná plocha 77.00m2

Rodinný dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný. Rodina se rozrostla a potřebovala více prostoru pro své věci, ale především spokojený život mezi nimi. Pražské 0,5 Studio navrhlo přístavbu, která hmotově navazuje na stávající dům, avšak nové provozní požadavky v přístavbě vedly k návrhu odlišných poměrů hmoty. Tato různorodá kompozice stávajícího a nového domu tvarově navazuje na vesnický ráz okolí, které tak přirozeně dotváří. 

Nový dům drží stejný jazyk fasády a střechy, navazuje na půdorysnou šířku původního domu, je ale vyšší a komfortnější. Konstrukčně se jedná o zděný dům z broušených cihelných bloků s ocelovou nosnou konstrukcí prvního patra a příhradovou konstrukcí podkroví. 

Stavba se sedlovou střechou se otevírá k jižní straně, směrem do zahrady. Tam směřuje i dominantní terasa, uvozující podestu domu, kterou jsou oba domy propojeny. Do domu se nově vstupuje proskleným vstupem ze zahrady. Vzniklý krček mezi oběma domy vytvořil v přízemí vstupní halu. V patře je na krčku umístěna terasa umožňující dostatečné osvětlení přirozeným světlem pro dětské pokoje, umístěné v původním domě. Terasa je i společným sdíleným prostorem mezi ložnicí rodičů a dětí.

Při vstupu do haly se ocitneme mezi kuchyní a jídelnou v původní části domu a velkorysým obytným prostorem v novém objektu. Naproti prosklenému vstupu ústí velké okno směrem do ulice. To umožňuje výhled na přilehlý potok s malým jezem. Hned vedle vstupu do obytného prostoru stoupají schody do druhého patra. Nová obytná část je přímo propojena se zahradou posuvnou prosklenou stěnou ústící na terasu.  

Interiér obytné části je komplexně zpracován. Stěny jsou obloženy dřevěnými obklady, které navazují na prosklený krb. Okolí krbu je upraveno stěrkou, funkčně vyhovující provozu ohniště. V dřevěném obložení jsou ukryty tajné dveře do prostoru pod schody, který slouží pro provoz krbu. Na krb navazuje dominantní část obytného prostoru, podélná čalouněná lavice. Ta je uvozena lamelovým snížením u stropu, vyvedeném ze dřeva a navazujícím na obklady stěn. Tento lamelový prvek stáčející se v obloucích od sedačky ke krbu je zároveň tlumeným osvětlením. Celé místo nabízí pohodlné, intimní posezení. Motiv oblých prvků a ploch prochází celou realizací interiéru přístavby. V obývacím pokoji je takto tvarována stěna s dřevěným obkladem, přecházejícím až k sezení a jeho podhledu. V prostoru přízemí jsou pro osvětlení použita vestavěná světla ve stropě. 

Prostory schodiště a podesty v patře jsou osvětleny shora, dlouhým horizontálním oknem. Z podesty v patře jsou přístupné všechny místnosti: koupelna s toaletou, ložnice a pracovna. Lze odtud také vystoupat sklopnými schody do podkroví, určenému k ukládání věcí.

Z podesty je možné vystoupit na prostor terasy mezi novým a stávajícím domem. Do stejné části terasy lze vystoupit i z dětských ložnic v původní stavbě. Je tu tak společný prostor vhodný pro hru a trávení volného času. Velkorysá terasa je doplněna balkonem orientovaným do zahrady. Rozsah balkonu vytváří venkovní obytnou platformu, která částečně nahrazuje plochu, která byla zabrána přístavbou na pozemku. Okna pracovny a ložnice směřují do zahrady a je z nich možné vyjít na společný balkon. Ten v přízemí tvoří příjemné zápraží a krytí pro terasu na úrovni terénu. V patře se opět objevuje jednotící detail interiéru – oblé plochy – a to jako oblý fabion v pozici obvodových stěn s okny. 

Přístavba domu podle návrhu 0,5 Studia umožnila klientům získat dostatek prostoru nejenom pro každého z nich, ale především pro jejich společné setkávání – ať již v kvalitním interiéru obytného prostoru s krbem, či na venkovních rozlehlých terasách. To vše v příjemném detailním zpracování, kde je umístění všech prvků přirozeně promyšleno.