Rodinný dům ve svahu

Pondělí, 22. Září 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Projekt rodinného domu na extrémně strmém pozemku byl od začátku výzvou. Důvěra v architekty se vyplatila. Posuďte sami.

stempel & tesar architekti, Rodinný dům Mšeno – foto © Fotes
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Ateliér stempel & tesar architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Jablonec nad Nisou
Datum projektu 2011
Datum realizace 2013
Zastavěná plocha 178.00m2
Plocha pozemku 818.00m2
Poznámka

Statika: Jan Hora / HH Statika, s. r. o.

Obstavěný prostor: 735 m3

Krásný výhled, přitom nedaleko centra města v klidné residenční čtvrti; na první pohled ideální pozemek, a přesto prázdný. I přes nízkou cenu odrazoval prudký spád pozemku, který neumožňoval stavbu běžného domu, případné zájemce.

Tento pozemek si vyhlédl člověk, který má rád výzvy, a vložil do nás veškerou důvěru. I přes naše utvrzení nečekal, že nakonec bude mít dům bez kompromisů, a přesto pozemek koupil. Klient, majitel stavební firmy, byl sám sobě stavitelem. Naši práci poznal při jedné z našich společných realizací, a tak se z typického trojúhelníku klient-stavitel-architekt stal úžasný dialog klient-architekt.

Jednoduchý objem stavby je vynesen přes dvoje čtyřnoží na ocelovém roštu do volného prostoru. Se svahem je rošt propojený v místě vstupu. Tyto tři pevné body udrží dřevostavbu o komfortní dispozici pro typickou rodinu.

Na první pohled efektní řešení skrývá spoustu efektivních výhod. Dům se nachází v Jizerských horách, kde by sníh (zejména jeho tání) při zapuštění domu do svahu přinášel neustálé komplikace. Poměrně jednoduché zakládání a úspora hydroizolací ušetřily spoustu financí na zbytek stavby.

I přání jednopodlažního domu, kterého se klient při koupi pozemku vnitřně vzdal, bylo splněno. Na jedné úrovni je dispozice s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, třemi ložnicemi, pracovnou, technickým zázemím, koupelnou se saunou a samostatným WC. To vše bezbariérově přístupné z cesty u domu.

Přetažení střechy chrání velké prosklené plochy v létě před přehřátím, a přitom v zimě pustí do domu spoustu slunce. Z každé ložnice je výstup na terasu s výhledem do zahrady, na město a úpatí hor. Koruny stromů a terasa dokonale vynahradily přímý vstup na zahradu, která v našem případě připomíná černou sjezdovku. Chcete-li si však dům prohlédnout z těch nejatraktivnější pohledů, musíte tuto sjezdovku seběhnout kolem domu po vlastních nohou nebo sjet na lyžích.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.