Skromná dřevostavba ve Slapech od studia Stempel & Tesař architekti pracuje se svažitým terénem

Pátek, 29. Květen 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

V chatové osadě poblíž Slapské přehrady vyrostl minulý rok jednoduchý rodinný dům, pod jehož návrhem jsou podepsáni známí architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Přáním investorů bylo vybudovat nové komfortní místo pro stálé bydlení rodiny, které stávající rekreační chata na pozemku již nedokázala kvůli svému řešení zajistit.

Rodinný dům u Slapské přehrady, Stempel & Tesar architekti - foto © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Ateliér stempel & tesar architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Slapy
Datum projektu 2016
Datum realizace 2019
Užitná plocha 95.00m2
Zastavěná plocha 72.00m2
Plocha pozemku 390.00m2
Materiál
Poznámka

Foto © Filip Šlapal

Lokalitu původně chatové osady poblíž Slapské přehrady ve Středočeském kraji postupně zaplňují stavby určené k celoročnímu bydlení. Nový rodinný dům, který na jeden ze zdejších pozemků navrhlo architektonické studio Stempel & Tesař architekti, zachovává půdorysnou stopu předchozí chaty. Při jeho řešení přitom architekti museli brát značně v potaz tvar pozemku.

Dispozici rozměrově skromné stavby kvádrového tvaru předurčil jižní svah s terénním zlomem. S ohledem na umístění domu na hranu svahu se vstup poněkud netradičně nachází v ložni-covém patře a s pozemkem jej spojuje lávka. Ze zádveří pak sestupuje schodiště do obývacího prostoru s kuchyní, který rozměrným prosklením a terasou s pergolou navazuje na jižní část zahrady.

Konstrukci domu tvoří masivní dřevěné panely s tepelnou izolací z minerální vaty a provětrávanou mezerou za velkoformátovým obkladem z vláknocementových desek Cembrit Patina Original. Povrch fasádních desek bude stárnout spolu s domem a jeho celkový výraz se tak bude v čase proměňovat. S antracitovým odstínem fasády kontrastuje světlé dřevo okenních rámů a pergoly, stejně jako žlutý lak ocelové lávky. Přístupová lávka nápaditě reaguje na okolní terénní podmínky a vedle své primární funkce tvoří díky své kontrastní barevnosti zpestřující prvek jinak jednoduchého hmotového řešení domu.

Výraz interiéru udávají především přiznané smrkové panely. Rustikální dekor stěn navozuje příjemně útulnou atmosféru, kterou dotváří jemný kontrast vloženého bloku kuchyňské linky a obývací stěny oddělující schodiště. Dispozice domu je velmi úsporná, takže jakékoliv další členění interiéru by vnitřní prostor opticky ještě zmenšovalo. Architekti tak například navrhli dveře ve stejném dekoru jako stěny. Rovněž nenápadná kuchyňská linka v bílé barvě bez dalšího členění splňuje minimalistický koncept interiéru. Blok obytné stěny oddělující schodiště v černé barvě doplňuje jinak světlý interiér.

Zkušené autorské dvojici se podařilo na malé ploše vytvořit plně funkční dům, který díky navržené dispozici poskytuje svým obyvatelům příjemné prostředí k životu. Velkým plusem je samozřejmě obklopení zelení a komunikace interiéru se zahradou skrze velkoplošné zasklení.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.