Spojení historie, krajiny a moderní architektury. Areál úpravny vody v Číně prošel konverzí na ekologický park

Středa, 17. Červen 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

V severočínském městě Čchang-čchun vznikl na místě vysloužilé úpravny vody pozoruhodný veřejný park, který oživuje opuštěný průmyslové areál. Architekti čelili úkolu navrhnout koncept nové náplně pro plochu přes 300000 metrů čtverečních.

Nanling Culture of Water Park, W&R Micron Architects - foto © W&R DESIGN
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér W&R Micron Architecture Office
Světadíl Asie
Země Čína
Město Changchun
Datum projektu 2017
Datum realizace 2018
Plocha pozemku 320 000.00m2
Poznámka

Zahradní architektura: SHUISHI

Foto © W&R DESIGN

Nový život ve vodním parku

Úpravna vody Nanling byla v městě Čchang-čchun ležícím v severovýchodní provincii Ťi-lin postavena roku 1932. Během 84 let existence úpravny zde vzniklo celkem sedm etap čištění vody a celé zařízení rostlo společně s městem. Dnes už s ohledem na pohnutou historii tohoto místa představuje areál čistírny chráněné kulturní dědictví. Snahou architektonického návrhu bylo v maximální možné míře zachovat původní podobu prostředí a vdechnout mu nový život.

Z celkového počtu osmdesáti budov areálu bylo zachováno patnáct historických objektů z období existence státu Mandžukuo (1932-1945), více než třicet z nich muselo být zbořeno kvůli jejich špatné statice. K zemi padlo také několik přístaveb, které v areálu vznikly dokonce bez stavebního povolení. Kromě rekonstrukce stávajících budov navrhli architekti také nové trojúhelníkové návštěvnické centrum, jehož osm metrů vysoký vrchol se svažuje do stran a plynule tak přechází do okolní krajiny. „Vybrali jsme některé původní prvky a ponechali je v jejich základní barvě, aby působily jednoduše a zároveň harmonicky ladily s okolím," uvádějí architekti.

Vodní park Nanling - RECKLI

V rozlehlém areálu tak mohou návštěvníci vnímat výjimečnou atmosféru snoubící historické budovy, krajinu a moderní architekturu – a to vše umocněné množstvím vodních ploch a dalších prvků. Nová zákoutí pro dětská hřiště, relaxaci a umění umožňují aktivní využití parku návštěvníky všech věkových kategorií.

Kombinace materiálů a struktur

Další novou stavbu představuje budova vedle dešťové zahrady, což je lehce zapuštěný prostor sloužící k zachycení odtoku dešťové vody. Zahrada tvoří přirozený rezervoár vody, odkud se pak voda pomalu vsakuje do půdy. Tuto plochu osázeli tvůrci různorodými druhy rostlin rozličných barev. Sousedící budova tak svým architektonickým výrazem reaguje tyto na přírodní rozmanitosti. Budova pětiúhelníkového půdorysu na první pohled zaujme zvýrazněnými okenními otvory a různou strukturou povrchu fasád, jejichž podoba je výsledkem návrhu kanceláře W&R Design. Jižní strana budovy je obložena dřevem, na dalších fasádách už hraje hlavní roli beton. „Fasáda budovy sestává z koláže betonových prvků s různými texturami, které zohledňují historický a originální vzhled spolu s barvami dešťové zahrady a působí dojmem síly a celkové nekonzistence."

Vodní park Nanling - RECKLI

Různé textury povrchů jsou výsledkem práce s polyuretanovými maticemi RECKLI. Kombinací čtyř struktur Via Appia, Steinwald, Niger a Naab získala nová budova vzhled, který odpovídá požadavkům architektů: integrovat novou architekturu do historického prostředí a vytvářet napětí v čase a prostoru. Struktura Appia s povrchem v podobě přírodních kamenů různých velikostí představuje jakýsi kamenný les s přírodními nerovnostmi. Na druhou stranu Niger přináší na fasádu texturu dřeva s malým zrnem. Moderní a hravý reliéf pak představuje struktura Naab s drážkami. Různě široké rovnoměrně uspořádané drážky nenápadně rozbíjí hladké plochy betonu. Tyto jemné nuance ve struktuře povrchů můžeme vnímat až při bližším kontaktu s budovou, obdobně jako příroda nám odkrývá svá tajemství postupně a až při blízkém zkoumání objevíme vlastnosti konkrétních struktur a tvarů.