Studio Grido sestavilo bytové domy N!DO v Bratislavě z obytných modulů

Úterý, 22. Říjen 2019 - 0:40
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Trojici bytových věží navrhlo česko-slovenské studio Grido architekti na místě bývalého sportovního komplexu v Bratislavě, které se pozvolna proměňuje na rezidenční lokalitu těžící především z bohaté zeleně a místního jezera Kuchajda. Hmotu domů rozehrává skladba jednotlivých obytných modulů s lamelami, díky které mají i malé byty dostatek přirozeného světla. Budovy svým umístěním a orientací vytvářejí mezi sebou klidné atrium, otevřený vnitroblok. Projekt se stal vítězem kategorie Bytové domy v rámci slovenských cen CE ZA AR 2019. Porota ocenila především vysokou úroveň zpracování všech částí domů díky pečlivě zpracovanému konceptu a důslednému autorskému dozoru.

Bytový dům N!DO v Bratislavě, Grido architekti © Martin Matula
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Grido s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Ulice, číslo Tomášikova, 21
Datum projektu 2015
Datum realizace 2018
Zastavěná plocha 4 840.00m2

Ateliér Grido predstavuje rezidenčný súbor N!DO vo forme záhradnej pavilónovej architektúre na bývalých športoviskách v Bratislave. Projekt charakterizujú tri štíhle veže vymedzujúce vo svojom strede prirodzené „átrium" - dvor. Svoju vzdušnosť, členitosť a ideálne osvetlenie, získali veže vďaka navzájom poposúvaných obytných modulov. Bohato traktované obytné veže vyrastajú z kaskádovitej platformy, ktorá vznikla odskákaním polo zapustených garáží. Vertikálnosť veží zvýrazňujú celopresklenné komunikačné jadrá a fasáda obytných modulov s výraznými drevoplastovými lamelami a drevenými oknami.

Pozemok určený pre zástavbu bytovými domi leží v hĺbke rozvojového územia, zväčša na mieste tréningového futbalového ihriska, čiastočne na mieste provizórneho parkoviska obsluhujúceho priľahlé objekty. Pozemok je súčasťou lokality Pasienky, historicky spojené s športovými aktivitami, dnes pod tlakom investorov, postupne meniacou sa na exkluzívnu obytno-rekreačnú zónu utopenú v parkovej zeleni s centrom okolo vodnej plochy Kuchajda. Toto štrkové jazero leží približne 200m na sever od nášho pozemku a je bezpochyby jedným s dôležitých magnetov na rozvoj okolitých pozemkov. Aj v prípade vizuálneho odclonenia tohto rekreačného fenoménu bude jeho prítomnosť vykazovať veľkú príťažlivosť pre všetky obytné projekty v pešej dostupnej vzdialenosti. V tomto smere je tiež dôležité zdôrazniť pohľadovú orientáciu na hrebeň Malých Karpát.

Projekt predstavuje relatívne štíhle obytné veže, ktoré si navzájom neclonia pri orientácií na sever. Subtílnosť ich obytných modulov dokáže vykompenzovať severnú orientáciu na vybrané ciele s hygienicky požadovanou dostatočnou mierou osvetlenia a oslnenia. Dispozícia obytných navzájom poposúvaných modulov umožňuje i malým bytom osvetlenie z dvoch svetových strán. Väčšie - preplávajúce byty ťažia s výhod oboch strán – severu i juhu. Bohato traktované obytné veže vyrastajú z kaskádovitej platformy, ktorá vznikla vertikálne odskákaním polozapustených garáží. Tato amfiteatrová forma dovoluje osvetliť a prevetrať garáže v ich strede a zároveň dostatočne pocitovo i vizuálne segreguje areálový vnútroblok od ulice a predzáhradky od úrovne vnútrobloku. 

Hmotová  kompozícia návrhu je rozdelená na tri veže tak, aby vymedzili vo svojom strede prirodzené „átrium“ – dvor, dostatočne intímny a bezpečný na druhej strane provokujúci k prejavom zdravej susedskej angažovanosti. Postavenie veží s dvorom uprostred je otvorené k rekreačnej zóne smerom k jazeru Kuchajda. Naopak je dvor viac uzatvorený k hlučnému juhu. Jeho dopravné pripojenie na komunikačnú a občiansku infraštruktúru (obslužnosť všetkých komunikačných jadier je práve z dvora) pripomína výrazne artikulovaný portál, ktorý vznikol prepichnutím južnej veže v parteri. 

Každý obytný apartmán má mimoriadne výhľadové parametre, keď sa môže, napriek na Bratislavu pomerne nízkym výškam, tešiť z viac ako dvoch svetových strán. Všetky apartmány disponujú priestrannou loggiou čiastočne krytou unikátnou pergolou s materiálu WPC. Tato vychytávka zabezpečuje bytom požadované súkromie a zároveň „reguluje“ solárne zisky. Zároveň fasádne otvory využívajú celú výšku podlažia, čím sa podporuje vertikalita, ale aj atraktivita jednotlivých apartmánov. 

Bytové domy sú energeticky navrhnuté tak, aby sa ešte viac priblížili náročným podmienkam  európskej smernice požadujúcej takmer nulovú spotrebu energie všetkých nových domov od roku 2020. Nižšia energetická náročnosť domov bude dosiahnutá hlavne zlepšením tepelnotechnických parametrov fasády a novými technológiami zvlášť v oblasti vetrania a klimatizácie. Súčasťou schodišťového priestoru bude pasívny solárny komín gravitačne odvádzajúci  použitý vzduch v nepriaznivých mesiacov z bytových apartmánov von nad strechu.