V Baťově tovární budově vznikl atypicky řešený loft s výhledem na Zlín podle návrhu studia petrjanda/brainwork

Pondělí, 11. Listopad 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jeden z prostorů bývalé „etážovky“ v areálů zlínské Baťovy továrny prošel rekonstrukcí a proměnil se v dvoupodlažní byt navržený studiem petrjanda/brainwork. Celý byt architekti pojali jako čistý, světlý prostor, jehož hlavní obytnou místností se vine netradiční geometrická konstrukce sestavená z různě velkých trojúhelníků. Atypická struktura vytváří plynulý přechod mezi podlahou a stěnou a zároveň napomáhá bytu dynamicky se otevřít výhledu na zelené jádro města s dalšími, typicky cihlovými průmyslovými budovami.

Loft 32 Zlín, petrjanda/brainwork © Jakub Skokan, Martin Tůma/ BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Janda, Anna Podroužková, Maty Donátová, Bára Simajchlová
Ateliér petrjanda/brainwork
Spolupracovníci Viktor Johanis, Martin Chlanda
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Zlín
Ulice, číslo Jana Antonína Bati, 5648
PSČ 76001
Datum projektu 2014
Datum realizace 2018
Užitná plocha 156.00m2

Loft se nachází v 8. podlaží bývalé etážové výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny s výhledem na zelené jádro města. Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Loft nepoužívá ve svém interiérovém tvarosloví obvyklé materiálové citace industriálního kontextu, vytváří autentický dialog mezi abstraktně řešeným prostorem a výhledem rámovaným zlínským mrakodrapem a údolím Jižních svahů. Vnitřní prostor pracuje s postupným otvíráním jednotlivých epicenter bytu umožňující zónování na společenské a soukromé partie pomocí vícestupňové gradace jednotlivých výškových úrovní, nikoli ostrým předělem.

Interiér je definován jako kompozice hlavního volně tvarovaného společenského prostoru opřeného do zalomené nábytkové příčky a vestavěné kuchyně ukrývající za sebou dva pokoje, koupelnu, vstupní zádveří a „tajné“ schodiště. Skrze tuto příčku vstupujeme do hlavního převýšeného prostoru definovaného vloženou rampou nastoupávající z obytné kuchyně s jídelním zálivem přes dětský kout zakousnutý do parapetu okna a záliv vymezený dvěma atypickými pohovkami až do ložnice s vestavěnou kruhovou vanou. Tvar vrostlý do podlahy a stěn interiéru je tvořen strukturou sestavenou z trojúhelníků, která se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež je zároveň hledištěm přivráceným k výhledu na město. Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru.

Materiálové řešení je variací jemných odstínů bíle mořené břízové překližky, bílého koženkového čalounění a bílé PVC podlahové krytiny akcentované skleněnými dělícími prvky zábradlí a posuvné příčky ložnice, lakované kuchyně ve vysokém lesku a mozaikovým obkladem. Na relativně malé ploše s minimální výškou umožňující dvoupatrové uspořádání tak vzniká velkorysý trojrozměrný koncept s mnoha skrytými komplementárními prostory v rubových partiích hlavní struktury.