Vila v Černošicích od studia Olgoj Chorchoj upoutává rezavou fasádou

Středa, 16. Květen 2018 - 0:16
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Studio Olgoj Chorchoj postavilo v roce 2011 výrazný dům ve svahu v Černošicích. Dům upoustává především nápadnou fasádou ze zkorodovaných ocelových plechů a levitující hmotou, kterou nadnášejí subtilní pilíře. Vilu architekti původně navrhli jen pro rekreační využívání, majitelé se do ní však později nastěhovali natrvalo.

Rodinná vila Vráž, Olgoj Chorchoj © Olgoj Chorchoj
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Němeček, Michal Froněk, Ondřej Kopečný
Ateliér Olgoj Chorchoj studio
Spolupracovníci Ondřej Kopečný
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Černošice - Vráž
Datum realizace 2011

Dům s rezavou fasádou ve svahu nad řekou nedaleko Prahy nepůsobí dojmem rozlehlého domu. Přesto byl původně koncipován jako rekreační. Rodině s malým dítětem se tu ale nakonec zalíbilo natolik, že se ze svého pohodlného pražského bytu rozhodli sem přestěhovat natrvalo. Pěkné místo u lesa, nádherný výhled na malebné údolí řeky a ničím nerušený klid hovořily jasně pro. „Dům je sice menší a skromnější, než kdyby byl primárně určen k celoročnímu obývání, ale jinak se v něm dá bydlet velmi kvalitně,“ upřesňuje architekt stavby Ondřej Kopečný ze studia Olgoj Chorchoj. 

Dům je totiž vyprojektovaný jako takzvaně zážitkový – velká okna s výhledem do téměř všech světových stran a pro dokonalý komfort i rozlehlé terasy – a to rovnou čtyři. „Počítalo se totiž s tím, že tu majitelé budou hlavně v pěkném počasí a budou žít převážně venku,“ vysvětluje architekt.  I proto je zde teras několik  - architekti chtěli, aby měli majitelé na každé z nich jiný pocit. A to se jim i podařilo: přední, komunikační terasa nabízí klidné posezení na zápraží domu s výhledem na zenovou zahrádku s japonskými travinami.

Částečně uzavřená terasa u obývacího pokoje nabízí kromě výhledu především dokonalé soukromí, které lze zdokonalit ještě zastíněním a přikrytím terasy plachtou. Spodní, zcela zastřešená terasa pak slouží klidové zóně rodiny – ložnicím, dětskému pokoji a koupelně a plynule přechází ven do zahrady. Zcela otevřená je pak terasa u kuchyně, která nabízí nejlepší výhled do krajiny a kde je i umístěno posezení s velkým stolem a odkud se pak dá do zahrady jednoduše sestoupit po bočních schůdcích. A aby byla obyvatelnost teras dokonalá, navrhli architekti také promyšlené osvětlení, takže je možné je pohodlně využívat i v noci, což za dlouhých letních večerů majitelé velmi oceňují.

 

Původní koncepce domu jako rekreačního se promítla i do použitých  technologií  -  dům je napojen na inteligentní elektronický systém, kterým ho mohou majitelé ovládat na dálku – není tak problém prostřednictvím mobilního telefonu zatopit nebo zapnout saunu, odemknout, zamknout, rozsvítit světla, anebo zatáhnout bezpečnostní předokenní žaluzie. Také interiér byl vymyšlen zcela na míru. Vstupní část odděluje od té kuchyňské speciálně navržený dřevěný vestavný modul, v němž se ze strany  předsíně ukrývá toaleta a objemné skříně a naopak ze strany kuchyně vestavné spotřebiče a kuchyňské skříňky.  Na míru je vyrobena i originální digestoř napojená na centrální odvětrávání a kuchyňský ostrůvek s pracovní plochou z čínské černé žuly, který je navržený tak, aby měli majitelé při vaření výhled na zelené svahy protějšího údolí.