Vinný sklep v jižním Tyrolsku

Čtvrtek, 2. Říjen 2014 - 0:00
| Napsal:

Geometrická novostavba vinného sklepa na pozadí tyrolského masivu představuje čistou moderní architekturu, která však svým výrazem souzní s okolní historickou zástavbou.

WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
Fotoalbum: 
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
WN Architects - Vinný sklep v Kalternu - foto © Renè Riller, uplatněn fasádní zateplovací systém StoTherm Classic
Katalogový list: 
Autor Martin Willeit, Johannes Niederstätter
Ateliér WN Architects
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Kaltern
Datum realizace 2012
Výrobek

Tvůrčím zadáním architektů Willeita a Niederstättera z Bolzana bylo vytvořit adekvátní místo pro degustaci vína. V nevelké části obce Kaltern v jižním Tyrolsku, zvané St. Nikolaus, začínaly být stávající prostory starého selského statku, přeměněné na vinný sklep, nedostačující. Tento krychlový dům sice jednoznačně promlouvá moderním architektonickým jazykem, zároveň ale respektuje historickou zástavbu. Přísně pravoúhlá, dvouposchoďová stavba záměrně vyčnívá nad povrch pouze svými nejdůležitějšími, tedy degustačními prostorami, aby co nejméně zastiňovala výhled na starou stavbu.

Zde na po vrchu se prezentují a prodávají vína. A dokonce i tento centrální prostor je na dvou stranách zasunut do svahu. Všechny ostatní prostory umístili architekti do podzemí. Nachází se tu sklepení pro výrobu vína, sklad pro speciální čistící prostředky, šaty a dílna. Díky nápaditému využití krajiny mohou návštěvníci zaparkovat na střeše novostavby a pohodlně sejít po vnějším schodišti z pohledového betonu dolů ke vstupu do degustačních prostor. Vnější plášť opatřili architekti výrazně zlatě omítnutou fasádou s horizontální strukturou. Tento homogenní plášť kontrastuje pouze s okny zabudovanými na několika místech. Těmito otvory, rámovanými tenkými, elegantními profily, se do vstupní části podílné degustační místnosti dostává mnoho denního světla. Na jižní straně, odkud je malebný výhled až ke Kalterskému jezeru, se nachází velké francouzské okno.

Použitý materiál: Fasádní zateplovací systém StoTherm Classic, fasádní omítka Stolit Effect s metalickým nátěrem StoColor Metallic

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.sto.cz.