Architektura / občanské stavby

AC-CA - Container Vacation House - 1. místo

Za veliký úspěch můžeme považovat skutečnost, že se v mezinárodní ideové soutěži nejen umístil, ale rovnou zvítězil projekt českého architekta Aleše Javůrka.

Aleš Javůrek , 16. 1. 2014

Prázdninový kontejnerový dům

Stavební pozemek leží na západním úbočí mysu, který vytváří záliv nejoblíbenější pláže v Sydney, pláže Bondi. Z místa určeného pro stavbu se nám naskýtá úžasný panoramatický pohled na celou pláž Bondi i oceán. Svah je poměrně příkrý a v současné době poskytuje parkovací místa ve dvou úrovních. Uprostřed pozemku najdeme trávník s malou vyhlídkou.

Hlavním cílem mého návrhu bylo navrhnout moderní prázdninový dům, který bude trvale udržitelný ve všech aspektech a citlivě se začlení do krajiny a klimatických podmínek v Sydney.

Jednou z mých priorit bylo zachovat vzrostlé stromy na stavební parcele, jakož i větší část zatravněné plochy a svažitý profil vytvořením tří terasovitých plošin. Parkovací plochy jsem tedy umístil na nejvyšší plošinu, oddělenou od domu stávajícími stromy, kontejnerový prázdninový dům na prostřední plošinu a část s bazénem na plošinu nejnižší. Zelený trávník je přemístěn na střechu, kde tvoří vskutku zcela soukromou zahradu s výhledem, který bere dech.

Budova je řešena ve dvou podlažích, přičemž přízemí je otevřenější a přístupnější veřejnosti, zatímco první patro zůstává ryze soukromé. Veškeré prostory jsou navržené v souladu se svou funkcí a spojené do přirozených větších celků. Jsem přesvědčen, že vnitřní propojení mezi jednotlivými prostory a pohyb uživatelů je naprosto zásadním problémem. Proto jsem opatřil jednotlivé plošiny propojeními, bezbariérovým vstupem a koridory, které jsou kolmé k hlavní ose stavby.

Konstrukce domu je řešena horizontálními dřevěnými deskami, které jsou podepřené štíhlými pilíři. V každém podlaží jsou jednotlivé prostory (veřejné/soukromé nebo hlavní/doplňkové) vymezeny kontejnery.

U tohoto trvale udržitelného domu se počítá také se specifickým podnebím a odlišnostmi ročních období. V létě chrání dřevěná loubí interiér před sluncem, zelená střecha zamezuje přehřívání a přirozená ventilace umožňuje čerstvému vzduchu proudit. V zimě zasklené plochy umožňují maximálně využít slunečného záření, zelená střecha udržuje uvnitř teplo a celkový vnitřní prostor je v podstatě jednoduchou krabicí, kterou je snadné vytopit.

Hodnocení poroty

Porota ocenila zejména elegantní spojení přepravních kontejnerů a horizontálních dřevěných desek, jež tak společně vytváří velmi jednoduchou budovu, která je odrazem velmi pozitivního emocionálního prostoru i prožitku.

  • Autoři: Aleš Javůrek
  • Země: Austrálie
  • Město: Sydney
  • Užitná plocha: 1 491.00m2
  • Zastavěná plocha: 173.00m2

Klíčová slova:

Sydney soutěž kontejnerový dům

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři