Architektura /

Álvaro Siza postavil bílý kostel z betonu a mramoru

Proslulý portugalský architekt Álvaro Siza Vieira dokončil stavbu prvního bretaňského kostela postaveného v tomto tisícitelí. Skulpturálně pojatý kostel Saint Jacque de la Lande se nachází v rezidenční části města Rennes - centru historické provincie Bretaň na západu Francie. Pro stavbu kostela použil Siza bílý beton, aby jej mohl lépe zapojit do okolní městské zástavby, interiér doplnil bílým mramorem. Při návrhu Siza uplatnil několik svých ověřených postupů.

EARCH.CZ , 6. 3. 2018

“Kostel jsme pojali jako volně stojící hmotu, která se přizpůsobuje svému okolí a dimenzím sousedních budov, ať už stojících či připravovaných, a reaguje zejména na velikost obytného bloku na severní straně,” vysvětlují architekti ze studia Álvara Sizy.

SizaFoto: EARCH

Bílý beton použil Siza s ohledem k okolní zástavbě. Zároveň se ovšem jedná o Sizův oblíbený materiál, který použil během své dlouhé kariéry již mnohokrát. Typická je pro něj také ostře řezaná geometrie hmoty staveb. Čtyřiaosmdesátiletý držitel Pritzkerovy ceny patří mezi architekty navazující na modernistickou architekturu.

sizaFoto: EARCH

Dvoupodlažní stavba poskytuje v přízemí administrativní prostory se sociálním zázemím. Samotnou kostelní síň s kapacitou až 126 lidí pak najdeme vsazenou do válcového prostoru v prvním patře. Do kostela se vstupuje prosklenými dveřmi umístěnými pod jakýmsi půlkruhovým baldachýnem vyčnívajícím z delšího konce stavby.

SizaFoto: EARCH

Siza dbal také na důkladné využití přirozeného světla. Slunce tak shora osvětluje jak oltář, tak i kazatelnu či křtitelnici. Světlo se následně odráží od kompletně bílého interiéru s mramorovým obkladem, který narušuje pouze dřevěný mobiliář.

SizaFoto: EARCH

  • Autoři: Álvaro Siza Vieira
  • Země: Francie
  • Město: Rennes
  • Ulice, číslo: Rue du Haut Bois
  • Realizace: 2018
  • Materiál: beton

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři