Včelín na golfovém hřišti v pražské Hostivaři od Huť architektury Martin Rajniš Foto: Aleš Jungmann + Petr Šmídek
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Ateliér Martina Rajniše navrhl pro golfový rezort dřevěný včelín pojatý jako krajinnou dominantu

Golfový areál v okrajové pražské čtvrti Hostivař zdobí od podzimu šestimetrový včelín. Realizace je výsledkem několikaletého příběhu, který v sobě nesl mnohá "ale".

EARCH.CZ , 17. 2. 2022

Huť architektury Martin Rajniš, jak zní oficiální název studia pod vedením známého českého architekta, je známa svým experimentováním s dřevěnými konstrukcemi nejrůznějšího využití. Mezi jejich realizace z posledních let patří vzducholoď Gulliver galerie DOX, pražská rozhledna Doubravka anebo rozšíření jihočeského statku.

„Někdy v roce 2014 se na nás obrátily dámy ze spolku Hradčanské včely s tím, že potřebují do areálu Petřínských zahrad navrhnout a postavit včelín. Včelám se má pomáhat! Navrhli jsme tedy včelín jako převýšenou lamelovou kopuli na osmibokém půdorysu, nikoli nepodobnou kopuli nad chrámem Santa Maria del Fiore ve Florencii. Projekt se po řadě úprav zalíbil i památkářům, kteří jeho umístění do petřínských zahrad v upravené podobě podpořili,“ vykreslují architekti začátek projektu, který se ovšem nakonec zrealizovat nepodařilo.

Původní návrh včelína však architekti neopustili. Znovu se k němu vrátili o pár let později, když pracovali na nové vyhlídkové věži, která byla postavena v Jeruzalémě v rámci oslav 100 let od založení Československa a 70 let státu Izrael. „Tehdy jsme se inspirovali tvarem našeho včelína. Výrazně jsme ho upravili a vznikla tak věž Ester, která hrdě stojí v zahradách Hansen House, pouhých 1,5 km od Zdi nářků,“ vysvětlují autoři.

Včelín se však během loňského roku podařilo zrealizovat také ke svému původnímu účelu – jen na jiném místě, než bylo původně zamýšleno. Od listopadu si jej mohou prohlédnout návštěvníci pražského areálu Galerie Golf Hostivař, kde „zakotvil“ na jedné z tamních krajinných vyvýšenin. Ještě předtím však autoři malou dřevěnou stavbu o výšce 6,5 metru prezentovali v Jízdárně Pražského hradu v rámci výstavy Česká moderní architektura od secese k dnešku.

Foto: Včelín byl vystaven také v Jízdárně Pražského hradu v rámci výstavy Česká moderní architektura od secese k dnešku

„Tato naše útlá stavba je připomínkou toho, že architektura to někdy nemá lehké a její cesta k cíli vede často po velmi nepředvídatelných a klikatých stezkách. Nechť je oslavou všech, kteří svou prací, úsilím, odvahou a v neposlední řadě i penězi posouvají věci kupředu,“ uzavírají autoři z Rajnišovy hutě.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři