Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Cena B. Fuchse III.: tribute to cs democracy / tribute to Václav Havel

Dalším finálovým projektem studentské soutěže o nejlepší projekt letního semestru 2011/12 Fakulty architektury VUT v Brně se stal návrh pomníku Václava Havla.

Alžběta Sedláčková , 11. 6. 2012

Památník Václava Havla je obtížné téma, které jsme alespoň částečně pochopili až po několika debatách. Z mého pohledu jsem dospěla k názoru, že člověk, jako byl Havel, nedělal nic jen aby mu po jeho smrti, či ještě za života někdo postavil památník. Myslím, že největší poctu mu prokážeme, když půjdeme v jeho stopách, když budeme pracovat na cestě ke snu, k ideálu, který byl pro Havla tak typický.

A tak jsem si z práce pana prezidenta, slavného disidenta ale též spisovatele, dramatika, vypíchla několik pojmů, kterých jsem se nadále držela. Divadlo, slovo, diskuse, komunikace, člověk.

Vzniklo seskupení několika objektů, divadelní platforma a několik laviček/víceúrovňových laviček, které jsou na půdorysné stopě kruhů různých poloměrů. Díky tomu vznikají mezi lidmi zajímavé interakce a ty jsou tím poselstvím památníku.

název tribute to cs democracy / tribute to Václav Havel

autor Alžběta Sedláčková

vedoucí práce Ing. arch. Jan Mléčka

soutěž Cena Bohuslava Fuchse III.

semestr letní 2011/12

umístění finalista

Cena Bohuslava Fuchse je studentská soutěž, kterou pořádá Studentská obec Fakulty architektury VUT v Brně. Jedná se o cenu za nejlepší studentský ateliérový projekt. Je udílena dvakrát ročně nezávislou porotou, v zimním a letním semestru.

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři