Architektura / občanské stavby

Centrum vzdělávání a kultury z mědi

Shromažďování kolem jediného souboru zařízení, vyhrazeného kultuře a vzdělávání, pochází z touhy vytvořit sjednocující veřejná zařízení, iniciující obnovu měst. Vzdělávací a kulturní centrum se skládá ze sedmi subjektů, uspořádaných na jednom pozemku: stavební, základní a mateřské školy, jeslí, multimediální knihovny, veřejného shromaždiště (agory) a slavnostního sálu.

MHJV architectes , 27. 6. 2013

Hlavní budova je strategicky umístěna v samém srdci pozemku a její tvar vytváří čtverec, označující veřejný prostor. Na jeho severní hranici je navržena pěší cesta podél břehu říčky. Projekt se zaměřuje na vzájemně se doplňující aspekty jednotlivých programů sedmi subjektů, jakož i sdílenou povahu vstupního nádvoří a aleje. Projekt distribuuje různé subjekty na celý pozemek, od nádvoří až po slavnostní sál za říčkou.

Vstupy pro školy a knihovnu jsou velké prostory přes dvě podlaží, společné pro všechna zařízení. Úprava celé fasády posiluje téma funkčního celku použitím vybraných materiálů. Vyčnívající betonové desky se stáčejí od jedné budovy ke druhé a tvoří tak slunolam, stěnu nebo střechu.

Mezi deskami betonu jsou transparentní nebo perforované fasádní prvky: černě lakované dřevěné prvky, vertikální slunolamy a dřevěné rošty. Pouze budova knihovny se od ostatních liší, má povrch slitiny mědi (zlaté barvy) ze skládaných a perforovaných pásů. Použití mikro-perforovaného plechu poskytuje interiérům měkké světlo a zároveň nabízí výhled na okolní město.

  • Ateliér: MHJV architectes
  • Země: Francie
  • Město: Pau
  • Realizace: 2011
  • Užití mědi: Průhledná konstrukce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři