Yogapointy od studia KLAR zvou k relaxaci i zacvičení Foto: BoysPlayNice
Architektura / rekreační objekty

Jóga v parcích Moravskoslezského kraje. Dřevěné Yogapointy od studia KLAR vybízejí ke cvičení i relaxaci

Na různých místech Moravskoslezského kraje můžete narazit na malé prefabrikované pavilony ze dřeva, které zvou ke cvičení i relaxaci. Takzvané Yogapointy navrhli lokální architekti ze studia KLAR.

EARCH.CZ , 3. 12. 2022

„Cílem budování Yogapointů bylo zatraktivnit veřejný prostor v našem kraji v souladu s přírodou a zároveň motivovat lidi ke zdravějšímu životnímu stylu, k pobytu a relaxaci v přírodě. Yogapointy je možné využít ke cvičení jógy, jak už samotný název vypovídá, ale také k relaxaci, protáhnutí těla po náročné fyzické aktivitě nebo jen pro vychutnání si pohledů do okolní krajiny,“ uvádí k projektu náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Návrh Yogapointů vypracovali pro Moravskoslezský kraj architekti Václav Kocián a Zdeněk Liška, kteří vedou kopřivnické studio KLAR. Zadáním bylo navrhnout univerzální prefabrikované objekty, které lze snadno umístit do městského prostředí i krajiny. Najdeme je tak třeba v Trojanovicích, Malé Morávce, ostravském parku Landek nebo u přehrady Olešná ve Frýdku-Místku.

Pavilon tvoří racionální konstrukce se čtvercovou platformou a 4 subtilními sloupy nesoucími rošt z fošen, jehož primární funkcí je stínění – lze jej ale také překrýt lehkou krytinou. „Při tvorbě konceptu pro nás byly podstatné základní elementy, kterými je možné jógu jako takovou popsat. Náš návrh se tedy snaží reflektovat stabilitu, lehkost, jednoduchost a svým materiálovým pojetím také určitou sounáležitost s přírodou,“ přibližují svůj záměr architekti.

Návrhem objektů odkazují architekti také na řemeslnou práci se dřevem, která má silnou tradici zejména v Beskydech a Jeseníkách. Pavilon poskytuje dostatek místa pro 2 jogíny, počítá se ale i s prostornější variantou až pro 6 cvičících.

Foto: Návrhem pavilonů architekti odkazují k lokální tradici řemeslné práce se dřevem
  • Autoři: Václav Kocián, Zdeněk Liška
  • Ateliér: KLAR
  • Spolupráce: Tomáš Kocich, Michal Vajtr
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 35,8 m2

Klíčová slova:

prefabrikace dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři