Architektura / rodinné domy

Dům východů slunce

„Za 15 let zemřu.“ řekl klient. „Bude to dům, očekávající smrt. Bude stačit, když vydrží 15 let. Stačí něco menšího.“

EASTERN design office , 17. 10. 2012

„Našel jsem místo. Kousíček pevniny na polostrově směřující k východu. Líbí se mi, že je na východ. Nesnáším západy slunce. Až zemřu, nebude to západ ale východ slunce. Až ta chvíle přijde, otočím se k moři a odpluji na lodi smrti vstříc.“

Takto si klient objednal svůj dům. Úchvatný výhled na moře směrem k východu slunce, na pozemku, který si pro svá poslední léta sám vybral. Podél vede čtyři metry široká kamenitá cesta, za kterou je ještě golfové hřiště, kde několik starších sousedů tráví svůj volný čas. Teprve pak následuje protivlnová bariéra, za kterou je mořská pláž. Pokud by se jednalo o standardní dům, nebylo by z něj na moře skoro vůbec vidět. Výška patra je tedy 8,6 metrů nad horizontem a byla určena tak, aby z domu bylo možné pozorovat vlny vsedě.

Vzdálenost od pozemku k vlnám je téměř 150 metrů. Pláž se táhne v délce 7 km. Moře je bez hranic.

Chtěli jsme v této stavbě zachytit úctu k vlnám. Není to jen dům s výhledem na oceán, ale místo pro pozorování nekonečně proměnlivých vln. Místní moře je na vlny bohaté, takže sem surfaři jezdí i v zimě.

„Budete tam žít sám?“ ptali jsme se klienta. „Sám.“ odpověděl. „Občas si pozvu přátele. Ale přecejen bych byl rád, kdybych tam mohl poslouchat vlnobití.“

Vnitřní stěny se sbíhají do V a jsou prořezány otvory, aby umožnily zachytit pohledy na moře a jeho zvuky. Skrze otvory je možné pozorovat a poslouchat vlny při odpočívání na dřevěném lehátku, anebo vstoje při vaření.

Chtěli jsme, aby to vypadalo, že jsou vlny součástí interiéru. Zabudovat je do domu. Obvodové stěny se uprostřed překrývají. V tom místě je v obou centrální okno, každé v trochu jiném tvaru. Jako když se ždímá mokré prádlo, tak tyto rozdílné tvary vyřezávají modrý pohled na moře a zachycují slunce, které tudy ráno prochází.

Dům, který vznikl na přání pomoci očekávat smrt, je domem, kde se s každým dnem rodí nový počátek.

  • Ateliér: EASTERN design office
  • Země: Japonsko
  • Stavebník: Daikoku Kensetsu Co., Ltd.
  • Město: Ise
  • PSČ: prefektura Mie
  • Realizace: 2010
  • Užitná plocha: 74.00m2
  • Plocha pozemku: 440.00m2

Klíčová slova:

Japonsko beton

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři