Architektura / rodinné domy

Rodinný dům protkaný sluncem

Tento dům se skládá "jen" ze štěrbin. Nemá jiná okna, jen stěnu dlouhou 105 metrů se 60 štěrbinami, která ohraničuje nevšední architektonický prostor na úzkém a dlouhém pozemku.

EASTERN design office , 1. 8. 2012

Toto koncepční sochařství s využitím štěrbin je opakem soudobé architektury zatížené sklem. Tato metoda se štěrbinami je naší výzvou pro "okno". Tato výzva je pokus inovovat konstrukční metody architektury. Koncept skládání architektury jen ze štěrbin přímo určuje tuto architekturu. Tato jednoduchá metoda zvýrazňuje obrys celého tvaru a abstrahuje pozici architektury.

Pozemek se nachází ve starém japonském městě, kde stojí mnoho soukromých domů v řadě. Velikost pozemku je na hloubku 50m a na šířku 7,5 m. Jedno ze dvou úzkých průčelí směřuje do ulice a druhé k řece. Navrhli jsme dlouhou zeď, která uzavírá tento úzký a dlouhý kus země. Štěrbiny tento kryt narušují. 140 mm široké desky cloní vnitřní soukromí před pohledy zvenčí. Ale štěrbiny přinášejí i 60 světel do domu. Ten představuje jeden způsob, jak žít v husté obytné čtvrti v Japonsku, kde domy stojí bok po boku. V tomto domě žije osmdesátiletá žena. Dům jí přináší oboje - jak životní prostor s měkkým světlem, tak i zajímavou zkušenost měřítka neobvyklého pro dům.

Tato architektura má tichou atmosféru, stejně jako uprostřed osamělého džbánu a poetickou jasnost, jako v nekonečném prostoru. Štěrbiny jsou příslibem inovativní metody architektonického návrhu.

Štěrbinový dům má svůj vlastní čas. Na počátku pronikne do domu přes štěrbiny vlhké světlo. To celou místnost pomalu rozjasní. V 9:30 se objeví sekvence slabého světla, které se odráží na vrcholcích desek. V 10:30 nejprve proniká sluneční světlo šikmými štěrbinami. V 11:00 proniká sluneční světlo přes všechny štěrbiny.

Slunce procházející štěrbinou a světlo odražené se promítají jako pruhy ve tvaru V do dlouhé chodby. Když uvidíte opakování tohoto ohraničeného světla, můžete mít pocit, že se čas v 11:00 hodin zastavil. Během deseti minut odražené světlo zmizí. Tvar světla, které štěrbina vytváří, se změní z tvaru V na jednotlivé pruhy. Momenty, kdy slunce proniká přes štěrbiny šikmo a přímo, jsou rozdílné. Šikmé štěrbiny propouští světlo trochu dříve. Chvilkové zpoždění nám dává pocítit pohyb slunce a upozorní nás na nadcházející čas soumraku. A kousek po kousku se zkracuje. Slabé vlhké světlo znovu vyplňuje dům měkkým jasem a pak přichází na delší dobu noc.

  • Ateliér: EASTERN design office
  • Země: Japonsko
  • Stavebník: NIWAKA Co., Ltd
  • Město: Shiga
  • Realizace: 2005
  • Užitná plocha: 209.89m2
  • Plocha pozemku: 346.67m2

Klíčová slova:

beton Japonsko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři