Architektura / rodinné domy

Dva cihlové domy v Číně

Dva domy v Gaochun od ateliéru AZL Architects vynikají mimo jiné neobyčejně zajímavou strukturou cihlového pláště, jaký by mohli závidět i holandští mistři tohoto druhu fasád.

Zhang Lei , 18. 2. 2013

Návrh byl založen na principu místních dvorcových domů a vychází z interakce dvou cihlových domů s okolní krajinou. Terakotové cihly byly vyrobeny z místního jílu místní technikou a vytvářejí strukturu fasád. Zruční pracovníci z vesnice, kteří s tímto médiem dovedou velice dobře pracovat, byli schopni usnadnit propojení tradičních znalostií s novým a progresivním designem.

Fasádu tvoří tři různé textury cihlové "kůže". Zámkový vzor ponechává mezi cihlami otvory ve stěně, na kterou vyčnívající cihly vrhají své stíny. Okna tuto texturu přerušují a zdivo podél okrajů těchto portálů dále rozvíjí abstraktní geometrické vztahy, zároveň však zůstává loajální ke strukturální logice.

Tím, že jsme se spolehli výhradně na místní materiály a pracovníky, bylo možné projekt realizovat s neobvykle nízkým rozpočtem ve výši 80 eur za metr čtvereční. Klient je slavný čínský básník, který celému procesu obětoval mnoho času a celý jej připravoval a realizoval ve spolupráci s architektem.

Klíčová slova:

Čína

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři