Rodinný dům od z pera architekta Tomáše Šeba a studia ROAR ve slovenské vesnici Palárikovo Foto: Matej Hakár
Architektura / rodinné domy

Dvě stavby, jeden rodinný dům. Architekt Tomáš Šebo s architekty studia ROAR ukazují, jak zachovat tvář typické slovenské vesnice

Architekt Tomáš Šebo spolu s tvůrčím týmem studia ROAR pojali rozšíření malého rodinného domu na jihozápadě Slovenska velmi osobitě. Místo aby původní objekt přestavěli, rozhodli se ho zachovat v původní podobě a postavit za něj úplně nový samostatný objekt.

Adéla Vaculíková , 11. 3. 2022

Místo přestavby novostavba

Co s rodinným domem, který je už příliš těsný? Na otázku většinou přichází odpověď ve formě nové přístavby nebo nástavby. Architekti ze slovenského studia ROAR ve spolupráci s Tomášem Šebem ale ukázali, že to může jít i jinak. Vytyčili si totiž, že stávající objekt nechtějí nijak měnit, a proto raději do zahrady za ním postaví dům úplně nový.

Klienti vlastnili v malé obci Palárikovo v Nitranském kraji menší rodinný dům. Domek na čtvercovém půdoryse s vysokým soklem krytý valbovou střechou patří mezi typické stavby slovenských vesnic a menších měst. Právě z tohoto důvodu ho architekti nechtěli nijak výrazně měnit.

„Tento typ dodnes převládá v mnoha obcích a tvoří typické ulice, které v době vzniku postupně vytlačily starší venkovskou zástavbu. Najít ho v původním stavu je stále vzácnější, domy jsou často přestavěny či asanovány a ulice tak ztrácejí svůj charakter,“ vysvětlují architekti, proč se dům rozhodli nepřestavět. „Namísto asanace či přestavby s doplněním chybějících prostor jsme se rozhodli pro jeho ponechání jako součást charakteru ulice a požadované kapacity stavět za ním, jak to bylo kdysi přirozené − postupnou podélnou dostavbou.“

Foto: Čtvercový půdorys a vysoký sokl krytý valbovou střechou jsou typickými prvky zástavby slovenské vesnice

S citem pro kontext

Novostavbu rodinného domu architekti umístili přímo za stávající dům. Aby stavba dokázala dobře zapadnout, vtiskli jí podobu jednopodlažního objektu na protaženém obdélníkovém půdoryse s výrazně přetaženou valbovou střechou. Výškou a siluetou domu přitom navázali na charakter původní stavby v popředí pozemku.

Interiéry nového rodinného domu se architekti snažili maximálně otevřít směrem do zahrady. Fasády, které se do ní obrací, proto tvoří především velkoformátová okna v hliníkových profilech Schüco. Jelikož jsou některá z nich posuvná, je možné obytné prostory zcela propojit s vnějškem a vyjít na prostornou dřevěnou terasu, která celý dům obíhá. Architekti přitom mysleli i na to, jak dům s vysokým poměrem prosklených ploch ochránit v horkých letních dnech. Zde do hry přišla právě zmiňovaná valbová střecha s velkým přesahem, která terasu kryje v celé její ploše.

Foto: Díky velkoformátovým oknům je dům otevřený směrem do zahrady a dovnitř proudí dostatek světla

Světlík jako dominanta

Odkaz k jednoduchosti a střídmosti se z celkového hmotového pojetí domu promítl i do použitých materiálů. Dřevo z terasy postupně přechází až do vybavení interiéru a vrcholí v obkladu skořepinového krovu. V jeho vrcholu se navíc nachází čtvercový světlík, který elegantně přivádí světlo přímo do středu obytného prostoru a dodává mu na netradičnosti. „Světlík navíc osvětluje prostor při potřebě letního stínění a díky komínovému efektu je prostor dobře větratelný,“ dodávají architekti k jeho praktické funkci.

Ložnice a koupelny architekti situovali do samostatné klidové zóny v přední části domu. Další pokoje se nachází i v obytném podkroví skrytém v jedné polovině vysoké valbové střechy.

Původní domek na čtvercovém půdoryse zatím na svou úpravu čeká. Rekonstrukcí projde ve druhé etapě pod taktovkou téhož studia, kdy v něm vzniknou pokoje pro hosty. Oba domy navíc propojí nová pergola, která jinak samostatné objekty vzájemně prováže. To vše za zachování charakteristického vzhledu původní stavby směrem do ulice.

  • Autoři: Tomáš Šebo
  • Ateliér: ROAR architekti
  • Země: Slovensko
  • Město: Palárikovo
  • Použité systémy Schüco: okenní systémy Schüco AWS 75.SI, posuvný systém Schüco ASE 80

Klíčová slova:

rodinný dům novostavba vesnice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři