Nájemní bytový dům Luka Living v Praze Stodůlkách od CAMA Architekti Foto: CAMA Architekti
Architektura / bytové domy

Dynamicky tvarovaná architektura oživuje Stodůlky. Nájemní byty v atypické stavbě vyhovují modernímu životnímu stylu

Luka Living v pražských Stodůlkách obsahuje přes 200 nájemních bytů. Propojuje se přitom se sousedním obchodním centrem a na metro se jeho obyvatelé dostanou krytou cestou. Polyfunkční komplex, jehož podobu utvářejí výrazné balkony a terasy, navrhla projekční kancelář CAMA.

EARCH.CZ , 3. 7. 2023 / Advertorial

Nájemní bytový dům ve Stodůlkách

Polyfunkční dům Luka Living byl navržen tak, aby se stal novou dominantou sídliště Stodůlky. Stojí v obklopení panelových domů z 80. let, se kterými svou formou kontrastuje. Architekti z projekční kanceláře CAMA mu dali dynamický tvar a světlou barvu. Objekt na sebe upozorňuje také tím, že okolní zástavbu převyšuje.

Hlavní architekt projektu David Chromík říká, že dům je výrazný i proto, že stojí hned vedle stanice metra Luka. Je zde jakýmsi majákem, orientačním bodem, který do místa vnáší nový impulz. Dům se zároveň napojuje na sousední obchodní centrum, se kterým tvoří polyfunkční srostlici a zároveň jednu obchodní galerii. Tou se dá „suchou nohou“ projít až do stanice metra.

Budova nabízí 215 bytových jednotek, ty nejsou určeny k prodeji, ale k dlouhodobému pronájmu. Investor Luka Residential podobných typů objektů v Praze spravuje několik. Interiéry bytů navrhoval investor společně s architekty z kanceláře CAMA, celkem se jedná o 60 různých typů, které jsou rozděleny do tří kvalitativních standardů. Byty mají vlastní terasy a balkony, právě ty ve výsledku utváří vzhled budovy – propůjčují jí dynamickou podobu a zároveň objekt opticky scelují. Dále se v polyfunkčním domě nachází komerční plochy pro obchody, kanceláře, wellness a fitness.

Energetická nenáročnost

„Výchozím principem bylo vybudování polyfunkční budovy s nízkoenergetickým standardem. Rezidenční komplex byl realizován v energetickém standardu A,“ startuje své povídání o bytovém domě architekt David Chromík. Hlavním energetickým konzultantem stavby byl architekt Josef Smola, kterého si jako odborníka vybral investor, jehož cílem bylo postavit první takto rozsáhlý bytový projekt v PENB A. Na výslednou energetickou nenáročnost objektu upozorňuje také Martin Blažek, stavbyvedoucí projektu ze stavební firmy HINTON, která byla hlavním dodavatelem. „Prováděly se i zkoušky pasivního standardu, to není u projektů tohoto typu vůbec běžné,“ říká. Projekt Luka Living následně získal cenu v kategorii Energetický a ekonomický projekt roku 2018 od Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Foto: Budova nabízí 215 bytových jednotek, ty nejsou určeny k prodeji, ale k dlouhodobému pronájmu

Konstrukční řešení dynamické stavby

Architekti i Martin Blažek zároveň zmiňují, že kvůli blízkosti metra bylo budovu o patnácti nadzemních a dvou podzemních podlažích třeba dobře odhlučnit a chránit vůči vibracím. V hlavicích sloupů v nejvyšší úrovni garáží proto byly použity vibroizolační desky. „Výška vibroizolačních prvků byla stanovena na základě měření vibrací a akustických studií ve spolupráci s Technickou univerzitou v Budapešti. Jedná se zatím o nejmodernější antivibrační systém v České republice,“ uvádí Martin Blažek.

Konstrukce budovy je řešena jako monolitický železobetonový skelet. Realizace je tvarově specifická, od třetího nadzemního podlaží se natáčí. Na blokový parter nasedá věž s dynamicky tvarovanými balkony. „Křivky tvoří monolitický železobetonový lem. V místě balkonových desek je kotvený do monolitického balkonu, na ostatních místech je kotven prvkem vystupujícím ze stropních desek. Křivky lemů/balkonů bylo třeba vzhledem ke složitému tvaru vytyčovat geodeticky z elektronických výkresů,“ vysvětluje řešení David Chromík.

Foto: Organické linie změkčují výraz objektu a dodávají mu dynamiku

Podle Martina Blažka nebyla stavba takto tvarované budovy vůbec snadná. „Specifickému tvaru jsme museli přizpůsobit technologie, což se nakonec podařilo velice dobře.“

  • Autoři: David Chromík
  • Ateliér: CAMA Architekti
  • Spolupráce: Jindřich Brož, Lenka Chromíková, Darina Jasanská, Irma Konečná
  • Země: Česká republika
  • Projektant stavebně-technického řešení: m3m s.r.o, Michal Pokorný, Václav Eninger
  • Dodavatel: HINTON a.s.
  • Plocha pozemku: 3694 m2
  • Zastavěná plocha: 2532 m2
  • Obestavěný prostor: 77 150 m3
  • Počet bytů: 215
  • Garážová stání: 203
  • Komerční plochy/včetně ubytovacích jednotek: 4 095 m2
  • Bytové plochy: 7 755 m2
  • Počet obyvatel: 406
  • Investor: Luka Residential, s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři