Návštěvní pavilon v národním parku Hoge Veluwe od dvou architektonických kanceláří De Zwarte Hond a Monadnock Foto: Stijn Bollaert
Architektura / rekreační objekty

Elegantní pavilon národního parku odkazuje na okolní les

Dvojice nizozemských architektonických kanceláří De Zwarte Hond a Monadnock navrhla pro národní park návštěvnický pavilon inspirovaný do posledního detailu okolní přírodou.

Kristýna Korčáková , 24. 3. 2022

Malá nizozemská vesnička Otterlo leží v regionu stotisícového města Ede v provincii Gelderland na okraji národního parku Hoge Veluwe, kde se nachází také slavný muzejní areál Kröller-Müller Museum. Kromě druhé nejrozsáhlejší sbírky maleb Vincenta van Gogha na světě se muzeum pyšní také několika architektonicky významnými stavbami.

Právě v národním parku Hoge Veluwe vyrostl před třemi lety návštěvnický pavilon podle návrhu dvou architektonických kanceláří De Zwarte Hond a Monadnock, které mají bohaté zkušenosti s realizacemi v Nizozemsku i v zahraničí.

Budova díky svému longitudinálnímu a zároveň zahnutému tvaru ladně zapadá do prostředí přírodního parku. Slouží jako zázemí pro návštěvníky, kterým poskytuje také restauraci a obchod se suvenýry. Pavilon může být využíván i pro příležitostné vzdělávací a společenské akce.

Prostředí lesa se na pavilonu viditelně projevuje – svým tvarem s dvojitou sedlovou střechou připomíná venkovské stavení, které vyčuhuje mezi stromy. Prosklené plochy jsou maskované dřevěnými trámy, které tvoří hlavní prvek fasády a svojí vertikální orientací odkazují na okolní les.

Foto: Lustry imitují světelné mihotání slunečních paprsků prosvětlujících listy stromů

Interiér je rovněž inspirovaný okolní přírodou. Nad podlouhlým hlavním prostorem se klene obloukový strop s devíti lustry, které na základě tzv. biofilního designu vytvářejí na stropě podobné mihotání jako sluneční paprsky prosvětlující listy stromů. Neutrální bílá barva je doplněna přírodními materiály nebo příležitostně tlumenou tyrkysovou.

Jedním ze záměrů architektů bylo vyvolat pocit „jako doma“, proto navrhli intimní niky a útulný prostor kolem krbu. Nábytek a vybavení restaurace vzniklo ve spolupráci s Vos Interieur, takže lavice v sobě spojují krásu přírodního dubového dřeva měnícího se s časem a praktičnost, jelikož poskládání sezení je libovolné a variabilní.

Foto: Na jednoduchém a elegantním interiéru s tyrkysovými akcenty se podílelo studio Vos Interieur

Nejen vzhled celého pavilonu vychází z přírodních principů, ale udržitelné je i nakládání s energiemi díky střešním solárním panelům. Pavilon působí téměř jako by na místě vyrostl ze země.

  • Ateliér: Monadnock, De Zwarte Hond
  • Země: Nizozemsko, Nizozemí
  • Město: Otterlo
  • Realizace: 2019
  • Projekt: 2012
  • Interiér: Vos Interieur

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři