Autoři a autorky pracovali s přírodními materiály, výraznými barvami i oblými tvary Foto: Studio Flusser
Architektura / interiér

Interiér, který potěší každým detailem. No Architects navrhli hravý byt v pražské novostavbě

Nová realizace studia No Architects v sobě kombinuje citlivou práci s výraznými barvami, dřevem a oblými tvary. Interiér pražského bytu však kromě vybavení zaujme také promyšlenou dispozicí, která umožňuje zvětšit nebo zmenšit jeho hlavní obytný prostor.

Adéla Vaculíková , 3. 3. 2023

Interiéry bytu v pražské novostavbě dostaly podobu, která v sobě mísí hravost s uměřeností. Originální realizace je dílem architekta, architektky a vizuální umělkyně ze studia No Architets, které si zakládá na funkčních řešeních dotažených do posledního detailu. Jejich realizace oslovují barvami, narušením přísné geometrie a autorsky řešeným vybavením. Všechny tyto aspekty naplnilo i řešení interiéru bytu, který obývá rodina s malými dětmi.

„V rámci ozdravení dispozice jsme přehnaně monumentálnímu bytu nejprve uřízli kus obýváku a přidali pracovnu, hernu a hostovský pokoj v jednom, abychom jej usadili do praktičtější polohy pro rodinné bydlení,“ říkají autoři a autorky realizace. Velkorysý byt obsahuje prostorný obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou, ložnici, dětský pokoj a další zákoutí jako šatny nebo právě prostor pracovny, pokoje pro hosty a dětské herny.

V obývacím pokoji na sebe na první pohled přitáhne pozornost modrá kuchyň se zaobleným ostrůvkem. Ten z části obestupuje pódium pokryté barevnými dlaždicemi, které zde vzniklo kvůli tomu, aby ostrůvek mohl stát jako solitér. Pod pódiem je vedeno napojení na elektřinu a odtah digestoře, které kvůli betonovým podlahám nebylo možné skrýt jinak. „Součástí kvalitního architektonického návrhu je vždy také vhodně zkoordinovaná technická infrastruktura. Topná tělesa, větrací mřížky rekuperace, uzávěry a rozvaděče pod dvířky všeho druhu, měření a ovladače. Připojení na média. V tomto ohledu jsou interiéry do novostaveb vždy výzvou. Krom jiného je nutné se přizpůsobit právě omezením, která představuje již hotová technická infrastruktura, která obvykle následuje nějaká přímočará technická řešení,“ popisují autoři a autorky. Z pódia je přístupná také venkovní terasa, která je oproti podlaze v bytě položená výš. „Na terase je gril, díky pódiu je od něj pohyb ke kuchyňskému ostrůvku a třeba troubě plynulý,“ vysvětluje Jakub Filip Novák.

Foto: Obývací pokoj od vedlejší mísnosti oddělují posuvné dveře v knihovně, jejich roztažením lze dosáhnout zvětšení obytného prostoru

Jednu ze stěn obývacího pokoje pokryla knihovna, její součástí jsou zároveň posuvné dveře, které umožňují hlavní obytný prostor zvětšit nebo zmenšit. Nachází se za nimi právě pokoj s variabilním využitím.

Součástí kvalitního řešení bytu je kromě dispozic a propojení či naopak oddělení jednotlivých pokojů také kvalitní vybavení. „Bydlení je pak krok za krokem vybavené nábytkem navrženým na míru bytu a jeho uživatelům: ať jde o jídelní stůl a lavici, šatnu či němého sluhu se zrcadlem, kuchyni, bar, pracovní stoly, ložnici nebo hrací kouty pro děti,“ dodávají Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková a Veronika Amiridis Menichová. Každý pokoj dostal svou vlastní atmosféru právě díky různým barevným akcentům. Propojovacím článkem se stal design jednotlivých kousků a výběr materiálů, výsledek tak působí sladěně.

Foto: Ve vstupní předsíni našla míso velká skříň a dlaždice se stejným vzorem jako v kuchyni
  • Autoři: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Veronika Amiridis Menichová
  • Ateliér: No Architects
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Projekt: 2022
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 228 m²
  • Dodavatel: Truhlářství Fencl s.r.o., www.truhlarstvifencl.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři