Architektura / bytové domy

Jak budou vypadat byty v Modřanském cukrovaru. V koupelnách budou dlaždice RAKO navržené Maximem Velčovským

Společnost Skanska staví novou čtvrť Modřanský cukrovar podle návrhu studia Chybik+Kristof Foto: Skanska Residential a.s.

Památný komín tyčící se na břehu Vltavy v pražských Modřanech připomíná poslední pražský cukrovar. Ten zde fungoval celých 140 let. Na jeho historický odkaz navazuje jak nově vznikající čtvrť Modřanský cukrovar, tak překvapivě i vybavení jednotlivých bytů v ní. Třeba keramické dlaždice RAKO od Maxima Velčovského s přesně 140letou tradicí značky.

RAKO , 24. 10. 2023 / Advertorial

Nová čtvrť Modřanský cukrovar je ojedinělým projektem zaměřeným na udržitelnost, inovace a úzké sousedské vztahy. Švédská společnost Skanska zde vytvoří v šesti etapách zhruba 800 nízkoenergetických bytů připravených v souladu s certifikací udržitelného stavění BREEAM.

Koupelny s autorskou sérií

Novým bytům nechybí pověstný severský vkus a čistá precizní architektura z dílny renomovaného studia Chybik+Kristof. Působivý design s využitím přírodních materiálů kombinuje především neutrální odstíny. Bílý obklad v koupelnách je vítaný všemi, kdo si potrpí na celkovou jednoduchost.

Foto: V Modřanech vznikne v šesti etapaách 800 nízkoenergetických bytů s certifikací BREEAM

Bílé stěny navíc nechají vyniknout podlaze: Originálním dlaždicím RAKO, série Linka od designéra Maxima Velčovského. Jejich nosným prvkem je linka, respektive čára, tedy obyčejný, a přesto výjimečný detail. Budoucí obyvatelé pak mají na výběr konkrétní vzor a mohou si zvolit navrženou velmi jemnou abstraktní ruční kresbu, výraznější vzájemně se překrývající a různě orientované čáry, anebo graficky výrazný dekorativní motiv v atraktivních moderních odstínech. Hladký, matný povrch ABS je bezpečný, příjemný na dotek a výborně se čistí, což obyvatelé ocení nejen v koupelně, ale i v chodbě.

Foto: Podlahy koupelen v bytech Modřanského cukrovaru ozdobí keramické dlaždice RAKO od Maxima Velčovského

Silueta připomene původní zástavbu

Centrum nové čtvrti vznikne hned u dochovaného komínu, který bude nově fungovat jako rozhledna. Silueta bude připomínat původní zástavbu a historický odkaz místa tak bude nadále sloužit jako orientační bod z dálkových pohledů. Celý areál bude plný zeleně s bohatým prostorem pro komunitní setkávání. Nová dominanta Modřan bude také dobře známá jako první modrozelená čtvrť s bydlením v téměř pasivním energetickém standardu. Na hospodárnost a udržitelnost se ale myslí i během výstavby, kde se efektivně pracuje recyklovanými materiály s certifikací. Cíleně jsou využívány také lokální materiály s doloženými minimálními dopady na životní prostředí při výrobě. I proto padla volba architektů na českého výrobce keramických obkladů, značku RAKO. Keramické obklady RAKO jsou vyráběné již 140 let z lokálních přírodních zdrojů.

SPONZOR

  • autor: RAKO *
  • publikováno: * 24. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři