Budova knihovny s restaurací ve Šlapanicích od Milana Podroužka a spoluautorů Foto: archiv 3V & H, s.r.o. / ARCHIX s.r.o.
Architektura / občanské stavby

Knihovna v moravských Šlapanicích dostala neokázalou podobu. Záměrně, vysvětlují autoři projektu

Do čela městského parku ve Šlapanicích vstoupila novostavba inspirovaná architektonickým kontextem místa. Postavilo ji samo město a dnes je zázemím místní knihovny, restaurace a víceúčelového sálu.

EARCH.CZ , 28. 9. 2022 / Advertorial

Knihovna jako místo setkávání

Knihovna ve Šlapanicích letos na podzim oslaví jeden rok od svého otevření. Nové zázemí a poměrně velkorysé prostory našla v novostavbě v blízkosti centra města, kterou sdílí ještě s restaurací. Stavbu, která se inspiruje charakterem místní zástavby navrhl architekt Milan Podroužek z ateliéru ARCHIX společně s dalšími spolupracovníky. Na návrhu se jako spoluautoři podíleli i architekti ze Spolku šlapanických architektů.

„Městský park ve Šlapanicích je přirozeným centrem společenského života, místem setkávání. Takový chce být i tento dům. Není okázalý. Svým jednoduchým tvaroslovím odpovídá budovám v podzámčí,“ popisují realizaci autoři. Stavba na půdoryse ve tvaru písmene L se skládá ze dvou podlouhlých hmot – jedné jednopodlažní a druhé dvoupodlažní. Obě jsou zakončené sedlovou střechou z pálených tašek, která jim dává tradiční vyznění a novostavba se tak dobře zapojuje do kontextu svého nejbližšího okolí.

V kontaktu s parkem

Knihovna s restaurací ve Šlapanicích stojí na okraji městského parku a hned vedle budovy gymnázia. Šlapanice nejsou nijak velké město, mají asi 7 500 obyvatel a nachází se jen kousek východně od Brna. Fungují však jako spádová oblast a místní základní školu a gymnázium navštěvuje velké množství dětí z okolí. Novostavbu, která zvládá poskytnout zázemí různorodým společenským účelům postavilo město z vlastního rozpočtu, přišla na necelých 50 milionů.

V části budovy obracející se celou svou délkou do parku našel místo provoz restaurace. Do parku se obrací velkoformátovými posuvnými okny. „Prostor je v letních měsících možné pomocí skládací stěny přímo propojit s velkorysým prostorem městského parku,“ doplňují autoři. Vše nakonec doplňuje velká dlážděná pobytová plocha, která společensky a komunitně využitelný prostor dále rozšiřuje.

Foto: V části budovy obracející se celou svou délkou do parku našel místo provoz restaurace.

Propojení

Hmota restaurace je ke knihovně postavená kolmo. V místě jejich křížení vznikl víceúčelový prostor, který se dá flexibilně propojit buď s restaurací nebo knihovnou. Ta zabírá obě podlaží vyšší hmoty, která se do parku obrací fasádou s obkladem z thermoborovice. Stejně jako v restauraci se zde horní podlaží otevírá až do krovu a vytváří příjemný převýšený prostor s horním osvětlením.

Novostavba knihovny a restaurace ve Šlapanicích se svou západní stranou vkliňuje do svažitého terénu. Je realizovaná ze zděných konstrukcí, pro které byly použity cihly Porotherm od společnosti Wienerberger. „Omítkové souvrství je tvořeno broušeným povrchem v betonovém vzhledu. Zpevněné plochy jsou pak řešeny z žulového odseku v kombinaci s pohledovým betonem,“ dodávají autoři k materiálovému řešení stavby. Svým archetypálním tvaroslovím i použitými materiály se novostavba knihovny s restaurací dobře začleňuje jak do architektonického charakteru lokality, tak do zeleně městského parku.

Foto: V místě křížení dvou hmot vznikl multifunkční prostor, který se dá flexibilně propojit buď s restaurací nebo knihovnou
  • Autoři: Milan Podroužek
  • Ateliér: ARCHIX s.r.o.
  • Spolupráce: Roman Koplík, Jana Holá Burešová
  • Země: Česká republika
  • Spoluautoři: Martin Kubeš, Jaroslav Mareš, Petr Buryška
  • Město: Šlapanice
  • Adresa:: Riegrova 1930/23
  • Investor: Město Šlapanice
  • Soutěž: 2017
  • Projekt: 2018 - 2019
  • Realizace: 08/2020 - 06/2021
  • Zastavěná plocha: 493,6 m2
  • Obestavěný prostor: 2950,5 m3
  • Náklady: 48 400 000 CZK
  • Generální dodavatel stavby: 3V & H, s.r.o.
  • Generální dodavatel interiérů: Toka a.s.
  • Zděné konstrukce: Zděné konstrukce z keramických cihel firmy Wienerberger. Obvodové stěny broušené cihly Porotherm Profi v tloušťkách 24 nebo 30, na maltu pro tenkovrstvé spáry. Na příčky broušený cihelný blok Porotherm pro tl. stěny 11,5 cm na maltu pro tenké spáry.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři