Komunitní centrum v Máslovicích od bod architekti Foto: Tomáš Slavík
Architektura / občanské stavby

Knihy, jóga a klub pro seniory. Tím středočeská vesnice naplnila dům na návsi

Máslovice před lety vešly do povědomí jako nejmenší obec u nás, která vypsala architektonickou soutěž. Podle návrhu si tehdy nechala zrekonstruovat dům pro hospodu. K té teď přidala ještě komunitní centrum – další místo pro lidi přímo na návsi.

Adéla Vaculíková , 9. 1. 2024

Komunitní centrum v Máslovicích je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi architekty a starostkou obce o necelých 400 obyvatelích. Obec je to malebná, tvoří ji staré vesnické domy. Jedním takovým je i nové komunitní centrum, kde se mohou scházet všichni máslovičtí.

Přímo sousedí s hospodou, která byla v roce 2018 zrekonstruována podle návrhu architektů dnes formujících ateliér bod architekti. Stejný ateliér získal také zakázku na komunitní centrum. Stavby, které byly původně v katastru dokonce zapsané jako jeden objekt, spolu po rekonstrukci zvenčí i zevnitř znovu vizuálně korespondují. Obě mají světlou omítku, červené střechy a interiéry, ve kterých upoutají vysoké dřevěné dveře.

Bod architekti se do Máslovic dostali skrze vítězství v architektonické soutěži na podobu hospody. V případě komunitního centra už žádná neprobíhala. „Cítila jsem, že když domy tvoří jeden celek, bylo by dobré, aby to dělali stejní autoři,“ říká starostka, která by v obci ráda rekonstruovala a architektonické soutěže vypisovala dál. Lehké to ale nebude, obhájit takové výdaje je podle ní v malých obcích složité.

Foto: Mezi hospodou a komunitním centrem se dá přejít vnitřním dvorem.

Mezi hospodou a komunitním centrem se dá přejít vnitřním dvorem, to může být základem úspěchu. Od výčepu se totiž snadno dostává do klubovny se stolním tenisem. Hned ve vedlejší místnosti je knihovna. Knihy v ní pokrývají všechny stěny v policových regálech, vyrobených na míru. Sedět a číst se může ve velkých oknech nebo u stolu, u kterého probíhají taky setkání klubu seniorů nebo k němu dochází sociální pracovnice. Jestli se taková náplň v malé obci uchytí, prověří čas, místem pro četbu, práci nebo setkávání ale knihovna už zůstane.

Foto: V patře, pod střechou, je situovaný multifunkční sál.

Multifunkční využití má taky sál v patře, probíhají v něm třeba dětské dílny nebo lekce jógy, o tu je prý velký zájem už od začátku. Rozlehlý prostor se otevírá se do krovu, jehož hřebenem vede pásový světlík, vše je tak rovnoměrně prosvětleno. „Do klasické formy vesnického stavení se přitom zvenčí promítá jen velmi nenápadně,“ doplňují ke světlíku architekti, kteří velmi stáli o to, aby si dům zachoval svou původní siluetu. Na tom, že se bude rekonstruovat, a ne bourat trvali, i když se zjistilo, že je dům ve velmi špatném stavu. „Je lepší zachovat to, na co jsou lidé zvyklí,“ říká Vojtěch Sosna.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři