Knihovna Gundelsheim, Schlicht Lamprecht Architekten Foto: Stefan Meyer
Architektura / občanské stavby

Komunitní knihovna v malé německé obci interpretuje místní stavební tradice

Centrum malé německé středověké obce Gundelsheim obohatil nevšední projekt komunitní knihovny, kterou lokální architekti vytvořili dostavbou bývalé venkovské usedlosti. Díky svému programu slouží budova také k potkávání místních obyvatel a pořádání kulturních a společenských událostí.

Tereza Staňková , 10. 5. 2023

Podvědomě tradičně

Inspirační zdroj návrhu získali architekti ze studia Schlicht Lamprecht Architekten hned při prvním pohledu na opuštěnou budovu vedle kostela v jádru sedmitisícové obce Gundelsheim severně od Stuttgartu. Volně stojící budova z 19. století kdysi bývala součástí venkovské usedlosti, ke které patřila ještě stodola a stáje. Tato typologie trojice budov bývala pro zdejší venkov typická a architekti se ji proto i nadále rozhodli respektovat.

Foto: Inspirací pro novou knihovnu v malé obci se stala původní venkovská usedlost

"Když jsme se rozhodli obnovit typologii trojice venkovských budov přidáním dvou nových objektů k osiřelému domu, promluvily skrze nás zkušenosti minulých generací i naše představy o vizuální stránce věci. Nápad přišel okamžitě, téměř automaticky. Vyplňovali jsme prázdnotu způsobem popsaným tradicí,“ vysvětlují svůj přístup architekti Stefan Schlicht a Christoph Lamprecht.

Dětská kůlna

Knihovna se skládá ze dvou hlavních objemů se sedlovými střechami a přizpůsobuje se tak tvaru bývalé stodoly a stáje. Ve stodolách tradičně stávala také malá kůlna na pracovní nářadí. Tento koncept jakéhosi domu v domě architekti přetvořili pro současné potřeby knihovny a vznikl malý domek, který svou velikostí i atmosférou skvěle slouží jako koutek pro dětské čtení.

Foto: Novostavba se přizpůsobuje tvaru bývalé stodoly a stáje

Hlavní část knihovny tvoří prosvětlený otevřený prostor. Světlo se do něj dostává díky střešním oknům rozmístěným na východní straně střech. S odkazem na původní venkovskou architekturu se architekti rozhodli s okny šetřit a většinu z nich umístili právě na plochu střechy. Okna jsou opatřena žaluziemi napájenými solární energií, které umožňují úplné zatemnění prostoru pro potřeby promítání filmů a dalších vybraných činností.

Foto: Uvnitř knihovny najdeme velkorysý otevřený prostor

„Střešní okno přináší do místností světlo lépe než fasádní okno stejné velikosti. Světlo ožívá při odrazu na střešních plochách a stěnách, proto dáváme přednost umístění otvorů blízko střešního štítu. Ve venkovském kontextu, kde je většina našich projektů, je interiér navržen bez přímého spojení s krajinou, protože lidé trávili dny prací venku. Vypadá to, že jsme také tuto tradici přirozeně dodržovali, aniž bychom si toho byli vědomi," vysvětlují architekti.

Foto: Při navrhování se architekti drželi hned několika stavebních regionálních tradicí

Vůně dřeva

Veškeré podstatné funkce knihovny jsou situovány do přízemí, které je řešeno bezbariérově. Knihy jsou zde vyrovnány do speciálních regálů s kolečky. Díky nim je velice snadné a rychlé přesunout knihy do skladu a udělat tak z haly velký otevřený prostor. Jediná dvoupatrová část budovy je podkroví v bývalé stáji. Zde se zachovaly části původních klenutých stropů v pruském stylu. Návštěvníci mají možnost poodstoupit od hlavního prostoru a vychutnat si klidné zákoutí s vůní dřevěných stěn.

V celém návrhu hraje zásadní roli právě dřevo. Interiéru dominuje surové smrkové dřevo použité u odhalené nosné konstrukce. Plášť budovy je pak složen z tepelně upravených lamel z jasanového dřeva. Lamely jsou na některých místech citlivě upraveny a odhalují některá okna, pevné stěny, světlíky či střechu.

Foto: Takto vypadalo místo přes zásahem architektů
  • Autoři: Sandra Bieber, Anna Haun
  • Ateliér: Schlicht Lamprecht Architekten
  • Město: Gundelsheim
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři