Architektura /

Máme výsledky Národní ceny za studentský design

Ve čtvrtek 11.11.2010 Národní cena za studentský design 2010 nalezla svého majitele. Obdržel ji Jaroslav Vodička za „inteligentní“ mobilní osvětlení, jež senzoricky putuje tmou. Zveme vás tímto též na výstavu Nový (z)boží 10!

Lenka Žižková , 16. 11. 2010

Do soutěže se letos přihlásilo 189 studentů se 170 pracemi z 19 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 10 univerzit a vysokých škol. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia.

Práce hodnotily tři nezávislé poroty: středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol byla nominována Asociaci středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory, vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol a univerzit a jmenována podle počtu zúčastněných studentů a jejich úspěšnosti v loňském ročníku rektory a děkany škol. Národní porota byla složena z nezávislých expertů a nejlepších profesionálních designérů ČR. Celkem hodnotilo studentské práce 34 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 39 prací. Jedna pak získala Národní cenu za studentský design 2010, 5 ocenění Excelentní studentský design 2010 a 12 cenu Dobrý studentský design 2010, zbývajících 21 nese označení nominace na Národní cenu za studentský design 2010.

Ceny

Vítěz národní ceny Jindřich Vodička získává finanční hodnotu 20 000 Kč od Nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generálního ředitele Českých center, ministra průmyslu a obchodu, výrobky firem Botas a.s.; Croy Concept, s.r.o.; ELTON hodinářská, a.s.; Eta, a.s.; Erco Lighting Gmb; IKEA ČR, Melitta ČR, .s r.o.; Tescoma s.r.o. a Student Agency s.r.o.

Zvláštní ceny udělují děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy.

Cenu Design Exit uděluje děkan Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Jaroslavu Kyselému (30 000 Kč), vysokoškolská práce Tomáše Béma a dvě středoškolské práce – Aleše Trdého a Moniky Štaudové - získávají Ceny ředitele Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni (ve výši 15 000 Kč a 2 x 5 000 Kč), Andrea Benešová získává Cenu Národního technického muzea, Tomáš Hovorka získává Cenu Uměleckoprůmyslového musea) a středoškolská práce Petra Jiruše získává Cenu Společnosti přátel Uměleckoprůmyslového musea (5 000 Kč).

Další ocenění udělují profesionální organizace a sdružení: Unie profesionálních designérů ČR Tereze Volné, Unie výtvarných umělců ČR Janě Pokorné, brněnská firma Finezza Design Jaroslavu Větvičkovi, Design Cabinet CZ Slávce Forbergerové a Jaroslavu Větvičkovi a časopis Architekt Jiřímu Krejčímu. Na tiskové konferenci vyberou žurnalisté Cenu novinářů. Cenu veřejnosti získávají vysokoškolská a středoškolská práce s nejvyšším počtem hlasů v hlasování na webových stránkách v podobě svítidel firmy Eco-design, spol. s.r.o. E-architekt předává celkovému vítězi internetového veřejného hlasování knihu Nábytek v současném světě a značkové víno v hodnotě 500 Kč.

Firmy Botas a.s., Croy Concept, s.r.o., IKEA ČR, s.r.o. ETA, a. s. a Tescoma s.r.o. odmění svými produkty vedle vítěze národní ceny také ty, kdo získali ocenění Excelentní studentský design 2010.

Firmy Botas a.s., Croy Concept, s.r.o., IKEA ČR, s.r.o. a Tescoma předají odměnu v podobě produktu všem, kteří získali ocenění Dobrý studentský design 2010.

I nominovaní finalisté si odnesou odměnu - produkty firmy G 1 Partners, IKEA ČR, s.r.o. a Tescoma s.r.o

Loviště mladých talentů a spolupráce s průmyslem

Soutěž se stává zdrojem informací a lovu mladých talentů v řadě firem. Ty potvrzují, že výstavy a katalogy bedlivě sledují a tipují si spolupráci s mladými designéry a školami. Potvrzuje to prudce rostoucí počet realizací v průmyslu - v roce 2008 to bylo 6 soutěžních produktů, v roce 2009 8 produktů a letos jich je dokonce 27! Některé z produktů se staly exportním artiklem a dobře se prezentuji na výstavách Nový (z)boží! / Národní cena za studentský design v Česku i v zahraničí i na výstavách pořádaných jinými institucemi nebo agenturami.

Výstava Nový (z)boží 2010!

Vítězné a další vybrané práce se prezentují na výstavě Nový (z)boží!, která má premiéru v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na pražském Václavském náměstí. Přihlášený a oceněný nábytek se letos poprvé představí na proskleném pódiu Domu bytové kultury v Praze na Budějovickém náměstí. Denně tudy projde kolem 30 000 návštěvníků! Výstava nábytku navrženého studenty je prvním krokem nového projektu obchodního centra DBK Praha, který by měl pod jeho střechou soustředit české výrobce nábytku. 

Výstava Nový (z)boží 2010! se otevírá společně se slavnostním vyhlášením výsledků soutěže 11. 11. 2010. Potrvá do 3. 12. 2010. Výstava v Domě bytové kultury Praha se koná od 1.11. do 21.11. 2010. Výstava Nový (z)boží 2010! nebo její části pak prostřednictvím Českých center putují po světě. K vidění byla například ve Stockholmu, Moskvě, Vídni, Bratislavě, Mnichově či Rotterdamu.

Bez koho by soutěž nemohla existovat

Soutěž a výstava mohly letos proběhnout díky finanční podpoře firem Electrolux ČR, Domu bytové kultury Praha, a.s. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Grund, a.s. a Jablotron Alarms a.s., vládní agentuře CzechTrade a materiálové podpoře firem Arctic Paper, Botas a.s., Croy Concept, s.r.o., Česká centra, Eco-Design, spol. s.r.o., Elton hodinářská, a.s., Eta, a.s., Erco Lihhting GmbH, Finezza Design, IKEA ČR, s.r.o., Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Melitta ČR s.r.o., Tescoma s.r.o. a Student Agency s.r.o.

Lidé kolem soutěže a výstav

O katalog, grafický manuál k výstavě, plakáty a bannery se postaralo stejně jako v předchozích dvou ročnících grafické studio kolektiv (Lukáš Kijonka, Jan Košátko, Michal Krůl), o architekturu výstavy studenti Fakulty architektury ČVUT Michal Švejda a Radek Talaš. Kurátorkami výstavy jsou Dita Hálová (VŠUP, UPM) a Lenka Žižková, pomáhala Klára Bartášková (FUD UJEP), podklady pro poroty, novináře a závěrečné promítání připravovala Tereza Svobodová (FUD UJEP), o seznamy, adresáře, protokoly a předávání informací pečovala Viera Postníková, logo soutěže od Milana Sodomy vyšlo ze zadání Vyšší odborné školy grafické í Praze, autorem symbolů soutěže je Jiří Janíček. Vše jistil, zaznamenával a v tabulkách držel Oskar Brůža (UVU ČR). To vše neustále organizovala, koordinovala, hlídala a doháněla Lenka Žižková, v pozadí jistila Dita Hálová. Na realizaci soutěže se bezplatně podílely dvě desítky dobrovolníků z řad designérů, milovníků designu, přátel a rodinných příslušníků Design Cabinetu CZ.

Troška historie

Do soutěží profesionálních designérů o Národní cenu za design, které Design centrum ČR organizovalo od roku 1991, se hlásili od počátku se svými především školními pracemi také studenti, kteří byli hodnoceni ve vlastní kategorii. S přibývajícím počtem středních, vyšších a vysokých škol a univerzit, v nichž se studenti designu vychovávají, se zvyšovalo také množství přihlášených prací. Od roku 2004 se proto celostátní studentská soutěž osamostatnila pod názvem Studentský design. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Od roku 2008 vyhlašuje soutěž Design Cabinet CZ, nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství společně s Unií profesionálních designérů ČR, Unií výtvarných umělců ČR, Obcí architektů ČR a Asociací středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory.

0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

PhDr. Lenka Žižková, Design Cabinet CZ, www.designcabinet.cz

 

 

NÁRODNÍ CENA ZA STUDENSTKÝ DESIGN 2010

VÍTĚZOVÉ Vodička Jindřich Interaktivní svítidlo Tvor / Interactive light Tvor Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

*************************************************************************************

EXCELENTNÍ STUDENTSKÝ DESIGN

Fendrych Vít Vodní elektrárna Fin Energy / Hydroelectric power station Fin Energy Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Kűhnel Adam Dámská horolezecká bunda Mascotte / Women´s mountaineering jacket Mascotte Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Opekar Lukáš Captcha a negramotnost / Captcha and illiteracy Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Smyslová Lucie Barová sestava Trijo / Bar set Trijo Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Volná Tereza Sada přístrojů pro rehabilitaci a fyzioterapii cu.re / Set of devices cu.re Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

 

DOBRÝ STUDENTSKÝ DESIGN 2010

Bém Tomáš Café na vodě / Café afload Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Benešová Andrea Nemocniční lůžko / Clinical bed Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni

Brečanová Zuzana Soubor plakátů s výchovnou tematikou pro Unii Comenius / Collection of educational posters for Union Comenius Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická, Praha Domorád Petr Elektrické housle / Electric Violin Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště

Jindrová Hana Multifunkční křeslo pro seniory Lebeda / Multifunction armchair for seniors Lebeda (well-being komfort) Fakulta umění a designu Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Jiruše Petr Interiérové svítidlo Dalmatin / The interior luminaire Dalmatian Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod

Krejčí Jiří Modulové stavebnicové bydlení pro sériovou výrobu M - systém / Living kit unit program M – system Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Olšáková Karla Podložka pod hrnec VARIO / Dishmat VARIO Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Plecháč Jan Sedací mobiliář Icons / Sitting set Icons Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Sigmundová Štěpánka Plakát / Poster Soukromá vyšší odborná škola grafická a Střední umělecká škola grafická Jihlava

Solilová Iva Oděvní kolekce Illusion - Go through the chessboard / Fashion collection Illusion - Go through the chessboard Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni

Škola Jan Nápojové sklo Komiks / Drinking glasses Comics Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOMINACE NA NÁRODNÍ CENU ZA STUDENTSKÝ DESIGN 2010

Černá Jana Multifunkční předměty Návštěva / Multifunctional things The Visit Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Černý Tomáš Skládací židle D6 / Holding chair D6 Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Frkal David Kolekce kabelek / Collection of handbags Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Houzarová Martina, Kuckir Sergej, Turpejnen Pasi Fontána poháněná větrnou energií Tulppaani / Fountain powered by wind Tulppaani Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Hovorka Tomáš Dětská stavebnice Xio / Kit Xio Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Juricová Tereza Časopis o kultuře a umění Review / Review - magazine for art and culture Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická, Praha

Klanicová Tereza Šachy / Chess Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště Kleinová Martina Solární slunečník Fansolar / Fansolar - solar parasol Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Koutecká Irena Stolní dekorativní svítidlo / Table decorative lamp Střední umělecká škola, Ostrava

Kyselý Jaroslav Rostoucí dětský mobiliář / Growing furniture for children Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evengelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Marešová Anna Vertikální větrná elektrárna Green props / Vertical wind turbine Green props Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Melenová Tereza Kniha Průvodce Londýnem / Guide-book to London Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evengelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Nosková Aneta Jídelní set Čtyřlístek / Dining set Quatrofoil Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Polák František Soubor plakátů pro DOX / Set of posters for gallery DOX Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická, Praha

Schierlová Aneta Vázy vypouklé modré / Convex blue vases Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod

Solilová Iva Obuv na vysoké platformě Clog / Lady´s shoe on the sign basis Clog Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni

Štrohalmová Zdeňka Váza a mísa Větve / Vase and plate Branches Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod

Švehlíková Sandra Oděvní kolekce Satori / Satori Collection Vyšší odborná škola oděvního designu a managementu a Střední uměleckoprůmyslová škola textilní, Brno

Tomalík Michael Městský mobiliář Sedna / Urban furniture Sedna Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Trdý Aleš Odkládací stolek / Coffee table Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová a Střední uměleckoprůmyslová škola Praha

Větvička Jaroslav Umyvadla pro muže a ženu Sphereo Twin Lucenne/ Washbasins for women and men Sphereo Twin Lucenne Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

SPECIÁLNÍ CENY

CENA NADAČNÍHO FONDU JUDR. MARTINA RŮŽIČKY vítězi Národní ceny za studentský design 2010 JINDŘICHU VODIČKOVI za interaktivní svítidlo Tvor ve výši 20 000 Kč

CENA ČASOPISU ARCHITEKT JIŘÍMU KREJČÍMU za modulové stavebnicové bydlení pro sériovou výrobu M-systém (roční předplatné časopisu)

CENA ČESKÝCH CENTER vítězi Národní ceny za studentský design 2010 JINDŘICHU VODIČKOVI za interaktivní svítidlo Tvor (týdenní pobyt v Českém centru Berlín, Paříž nebo Vídeň)

CENA DESIGN CABINETU CZ SLÁVCE FORBERGEROVÉ za oděvní kolekci z úpletu Módní trendy pro jaro-léto 2010 (váza studia Činčera)

CENA DESIGN CABINETU CZ JAROSLAVU VĚTVIČKOVI za umyvadla pro ženy a muže Sphereo Twin Lucenne (váza Aalto Alvara Aalta)

CENA EXIT DESIGN / DĚKANAFAKULTY UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM JAROSLAVU KYSELÉMU za rostoucí dětský mobiliář (30 000 Kč)

CENA NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA ANDREE BENEŠOVÉ za návrh nemocničního lůžka

CENA ŘEDITELE ÚSTAVU UMĚNÍ A DESIGNU ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI pro univerzity a vysoké školy – TOMÁŠI BÉMOVI za návrh projektu Café na vodě (15 000 Kč)

CENA ŘEDITELE ÚSTAVU UMĚNÍ A DESIGNU ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI pro vyšší odborné školy a střední odborné školy ALESI TRDÉMU za odkládací stolek (5000 Kč) a MONICE ŠTAUDOVÉ za pánské společenské oděvy Splašit se (5 000 Kč)

CENA SPOLEČNOSTI PŘÁTEL UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUZEA PETRU JIRUŠEMU za interiérové svítidlo Dalmatin(5 000 Kč)

CENA UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUZEA TOMÁŠI HOVORKOVI za dětskou stavebnici

CENA UNIE PROFESIONÁLNÍCH DESIGNÉRŮ ČR TEREZE VOLNÉ za sadu přístrojů pro rehabilitaci a a fyzioterapii cu.re (diplom)

CENA UNIE VÝTVARNÝCH UMĚLCŮ ČR JANĚ POKORNÉ za kabelky Okolo pasu (diplom a výtvarný objekt)

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři