Architektura / občanské stavby

Měděná "metalmorfóza" pařížského neoklasicismu odkazuje k historické mincovně

Pařížský ateliér AAPP zrenovoval rozsáhlý palácový komplex na břehu Seiny, v němž sídlí Monnaie de Paris – nejstarší fungující mincovna na světě. K neoklasicistní kamenné budově navrhli architekti měděné panely fungující mimo jiné jako flexibilní stínění, jejichž lesklý a perforovaný povrch odkazuje k dlouhé historii zdejšího mincovnictví.

Středisko mědi , 27. 8. 2018

Hotel de la Monnaie, jedna z nejvýznamnějších staveb na levém břehu řeky Seiny, patří mezi mimořádně kvalitní příklady neoklasicismu 18. století. Nedávný rozsáhlý projekt renovace celého objektu zahrnoval moderní dostavby s měděným opláštěním, které odkazují na historickou roli budovy jako sídla Monnaie de Paris (Pařížské mincovny) – nejstarší nepřetržitě fungující mincovny na světě.

Foto: eArch

Původní budova, kterou navrhl architekt Jacques-Denis Antoine, zdařile kombinovala velkorysý palác z masivních kamenných bloků se samotnou továrnou na mince. Budova obklopuje veliké vnitřní nádvoří s vedlejšími dvorci a je zakončena diagonálním uličním vzorem v zadní části.

Foto: eArch

Pětiletý projekt renovace známý jako „Meta(l)morfóza" si vzal na mušku izolaci lokality, zejména v zadní části, a umožnil tak její znovuobjevení veřejností a podpořil přístup do mincovního muzea Musée du Conti. Nové moderní prostředí slouží také specializovaným řemeslům, která byla v mincovně provozována od jejího založení.

Foto: eArch

DIALOG MATERIÁLŮ

Vítěz architektonické soutěže z roku 2009, studio Atelier d'architecture Philippe Prost, hledal ve svém návrhu moderní výraz nových dostaveb, který by rezonoval s původním neoklasicistním kamenem a společně tak vytvořily dialog. Za samozřejmé považovali použití kovu jakožto hlavního materiálu projektu vzhledem k účelu podniku, který kromě mincí a pamětních medailí vyrábí také umělecké předměty.

Foto: eArch

Architekti chtěli také přetvořit dlouhou historii výroby mincí v budově do trvanlivé a obnovitelné měděné obálky stěn a střechy. Z toho důvodu mají měděné panely takovou perforaci, která vypadá tak, jako by přímo z nich byly vyraženy mince. Pravidelný vzor kruhových otvorů nabízí dostatek přísunu slunečního světla, zároveň však napomáhají stínění oken, které lze modifikovat pomocí otevíratelných měděných okenic.

Foto: eArch

  • Ateliér: AAPP / Philippe Prost
  • Země: Francie
  • Město: Paříž
  • Ulice, číslo: 11 quai Conti
  • PSČ: 75006
  • Realizace: 2017
  • Materiál: měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři