Architektura /

Mezinárodní sklářská výstava Stanislav Libenský Award zná své vítěze

Osmý ročník prestižní soutěžní výstavy skla Stanislav Libenský Award, představující nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol, má své vítěze. Na výstavě v Centru současného umění DOX mohou návštěvníci prostřednictvím prací nastupující sklářské generace vidět, jak se fenomén uměleckého sklářství vyvíjí na mezinárodní úrovni.

EARCH.CZ , 15. 9. 2016

Kdy: 15. září 2016 – 14. listopadu 2016Kde: Poupětova 1, 170 00, Praha 7

Prestižní mezinárodní cena Stanislav Libenský Award, organizovaná Pražskou galerií českého skla, je každoročně udělována mladým umělcům pracujícím se sklem. Tato výstava klade důraz na pestré a neotřelé přístupy ke sklu. Přináší ucelený přehled o dění na uměleckých školách ve světě a nabízí tak možnost na jednom místě zhlédnout a porovnat velkou kulturní a uměleckou rozmanitost vystavujících.

Mezinárodní porota, složená z respektovaných odborníků a sklářských výtvarníků, vybrala v prvním kole soutěže 36 postupujících účastníků, kteří pocházejí z 18 zemí z celého světa. Na základě hodnocení odborné poroty byla vybrána trojice vítězů a udělena jedna zvláštní cena.

„Pro porotu to byl těžký úkol. Zastoupené práce obsahují různorodé přístupy ke sklu – od experimentu po řemeslo. Nakonec jsme dospěli k volbě velmi rozdílných děl, všechna ovšem spojuje to, co je mottem soutěže Stanislav Libenský Award, tedy současný přístup, který má schopnost vývoje,“ shrnuje volbu vítězů předsedkyně poroty a ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze Helena Koenigsmarková.

První místo získala Natsuki Katsukawa (Japonsko) s dílem Vzorky z mikrosvěta, které je inspirováno mikroskopickým zobrazováním a připomíná pravěké živé organismy. Podle poroty je dílo autorky zároveň silné i něžné a vyznačuje se vynikajícím zvládnutím techniky. Hlavní cenou pro vítězku je pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA.

Druhé místo obsadila Karina Malling (Dánsko), která ve své práci naopak aplikuje výzkumnější přístup práce se sklem. V díle Transcendence experimentuje se surovinami a kombinuje sklo s pískem a zeminou, takže divák může v tomto díle sklo vnímat nejen jako křehké a užitkové. Jako cenu autorka obdržela studijní pobyt ve sklárnách Ajeto Lindava v Novém Boru.

Jako třetí se umístila Ebibi Salomée (Francie), která propojuje video se sklem a dostává tak do pohybu materiál, který jsme běžně navyklí vnímat pouze staticky. Dílem Časy, vytvářejícím iluzi pohybu několika skleněných sošek koní, umělkyně podle poroty progresivně navázala na přístup využití skla v animaci a její dílo evokuje hravost a pozitivní emoce.

Zvláštní cena byla udělena Clare Peters (Austrálie) za dílo Hledání naděje, v němž autorka kombinuje optické sklo s textem a zejména světlem, které vnímá jako metaforu transformace a naděje. Autorka získává pobyt v atelieru The Corning Museum of Glass v USA.

Výstava je poctou Stanislavu Libenskému, který je společně s Jaroslavou Brychtovou sklářskou legendou. Společně umělecky rozvinuli techniku tavení skla ve formě, které dokázali dát umělecký důraz, monumentalitu a nadčasovost. Jejich díla jsou vystavena v muzeích a galeriích po celém světě.

V letošní porotě zasedli: Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Maja Heuer, zakladatelka a ředitelka švédského sklářského centra The Glass Factory, Erika Tada, japonská sklářka a pedagožka působící ve Spojených státech a v Japonsku, Charlie Parriott, americký sklářský umělec věnující se od r. 1972 vlastní i komerční tvorbě, a Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Odborným garantem projektu je Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM.

Vystavující umělci: Victoria Ahmadizadeh, Li Ao, Virginia Binsch, Nozomi Deguchi, Kristina Drnovšek, Ieva Gaine, Lukáš Houdek, Yuqiong Chen, Johanne Jahncke, Mirka Janečková, Natsuki Katsukawa, Juri Kimura, Nikola Kovalíková, Susanne Kunkel, Odelia Leuchter, Ye Lin, Sophie Longwill, Karina Malling, Marta Matejková Vjatráková, Emily McBride, Jagoda Nowak, Clare Peters, Eglė Petronytė, Vendulka Prchalová, Lucia Regásková, Rafael Alejandro Zarazua Rosales, Michelle Ryan, Ebibi Salomée, Hikari Sasaki, Kana Suzuki, Helena Ťapajnová, Jean Thebault, Nataliya Vladychko, Linda Vránová, WuLin Xie, Cui Yue, Madisyn Zabel, Chishan Zheng

Výstava je pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 15. 9. – 14. 11. 2016

DOPROVODNÝ PROGRAM

15. 9. – 14. 11. KŘEHKOST VOLBYvzdělávací program k výstavě na objednávku pro ZŠ/SŠ/zájmové skupiny 1. 10. 14:00 Den architektury – SKRZ„sklo jako stavební materiál“ na rodinné výtvarné dílně pro rodiče a děti od 5 let 1. 10. 15:30 Den architektury – ARCHITEKTURA SPORTOVIŠŤpřednáška architektky Markéty Svobodové o architektuře sportovišť z druhé poloviny 20. století 1. 10. 17:00 Den architektury – SKLO V ARCHITEKTUŘEpřednáška architektů Jaroslava Sládečka a Michala Motyčky o možnostech využití skla v současné architektuře

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 9. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři