Autor projektu: David Boháč Foto: Richard Hodonický
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Modlitba v krajině. Studenti architektury vytvořili v česko-polském pohraničí křížovou cestu

V česko-polském pohraničí, na Osoblažsku, v místě zaniklé obce Pelhřimovy, vytvořili studenti fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně několik osobitých dřevěných objektů v krajině. Na začátku letních prázdnin tam proběhla letní škola Dílna, v rámci které proměnili své návrhy vlastníma rukama ve skutečnost.

FA VUT Brno , 22. 8. 2022

„Sudety zapomenuté v čase. Uprostřed toho všeho ničeho je kousek světa, který je tak trochu ničí. Zapomenete tu i na to, že možná existuje čas. Když už si na něj vzpomenete, počkáte, až odbijí kostelní hodiny, a pak se ještě chvíli dohadujete, jestli odbila půl druhá nebo už třetí.“ zahajuje svou úvahu jedna z účastnic workshopu, Marie Křížková. Popisuje místo, kde se v období od 26. června do 1. července 2022 odehrála již tradiční letní škola Dílna a společně s dalšími 12 studenty tak měla příležitost vlastníma rukama zhmotnit svůj architektonický návrh.

Letošním tématem letní školy byla Modlitba v krajině. Stranou civilizačního ruchu studenti dostali prostor ve svých návrzích reflektovat individuální spiritualitu a životní postoje, které následně přetavili do konkrétní realizace. Objekty v krajině jsou vyjádřením spirituality a duchovních hodnot nastupující generace. Odráží se v nich dopad aktuálního dění ve světě na společnost. „Současná společnost řeší množství globálních témat, od klimatických změn, pandemie koronaviru až po válečné konflikty a jejich důsledky. Na každého z nás dopadají tato témata různou měrou. Člověk přirozeně hledá naději a také ticho či vnitřní harmonii v návratu k přírodě nebo své vnitřní víře.“, vysvětluje jeden z lektorů workshopu, architekt Tomáš Madro. Lektorský tým spolu s ním dále tvořili Jan Mléčka a Barbora Pospíšilová.

Místo velmi silně poznamenala historie. Přemýšlení o hranici místa, odkud byli všichni vyhnáni v přímém důsledku války, se bohužel stalo znovu aktuálním. Vznikla nová krajina, která všechny křivdy překrývá v cyklickém rytmu zániku a znovuzrození. Přes 70 let zapomenutá cesta do sousední vsi spolu s úkolem pro studenty vyjádřit pomocí prken své pojetí sakrálního prostoru nabývá ještě zajímavějšího rozměru.

Jedno téma. Třináct studentů. Jedna cesta a na ní třináct zhmotněných myšlenek. Definovaná stará úvozová cesta, která časem zarostla, se stala pomyslnou křížovou cestou. Všechny realizace byly umístěny právě zde v sérii individuálních zastaveních. Studenti při navrhování pracovali každý zvlášť, mohli tak do návrhu vložit kus sebe, intenzivně prožít vlastní jedinečnou zkušenost. V průběhu realizace, ale došli ke zjištění, že při stavění už musí spolupracovat. Vznikla tak unikátní, netradiční křížová cesta, která je inovativní svou univerzálností i abstraktností.

Foto: Třináct studnentů, třináct zastavení a jedna cesta

„Není to křížová cesta v klasickém katolickém pojetí. Každý si do ní může vkládat význam jaký chce. Katolíci si klidně mohou projít křížovou cestu po jednotlivých zastaveních v modlitebním procesí, jak jsou zvyklí. Záleží především na asociacích a pocitech každého návštěvníka, jak na sebe nechá působit úvozovou cestu a poselství studentů architektury na dané téma. Vytvořili zde poměrně unikátní cyklus, který odráží duchovní vnímání krajiny nejmladší nastupující generací“ komentoval výsledek téměř týdenní práce Jan Mléčka, který byl jedním z vedoucích workshopu. Během intenzivních pěti dní navrhování, prostorového skicování 1:1 a společného stavění našli studenti útočiště v kostele sv. Jiří z konce 13. století. Ten již několik let postupně opravují dobrovolníci a konají se v něm různé kulturní akce.

Na workshop pořádaný ateliérem Mléčka z fakulty architektury ve spolupráci s Hnutím DUHA Jeseníky a s obcí Slezské Rudoltice dorazili studenti již počtvrté. Někteří přijeli poprvé, jiní se sem po roce vracejí. Loni studenti symbolicky oživili pozůstatky původních stavení stylizovanými útulnami. Návštěvníci tak po celý uplynulý rok mohli na několika místech strávit noc v krajině uprostřed zaniklé obce.

Foto: Jednotlivé instalace jsou výsledkem intenzivní pětidenní práce

Letošní výsledné objekty, symbolicky propojené do soudobého fragmentu křížové cesty, si mohou návštěvníci osoblažských Pelhřimov prohlédnout již od začátku prázdnin. Veřejnosti byla celá cesta představena během vernisáže 22. července 2022. Objekty zde zůstanou celý následující rok, kdy můžete i vy pohraničí navštívit, objevit a zažít si duchovně laděnou procházku v nově obnovující se krajině. 

Na vzniku prkenné cesty, která vyzývá k duchovní meditaci a k modlitbě v krajině se autorsky podíleli studenti Fakulty architektury VUT v Brně napříč ročníky, jmenovitě Ondřej Zavadil, David Boháč, Roman Bartoš, Jan Peřina, Sára Solmošiová, Marie Křížková, Jan Bílek, Ondřej Bradávka, Radovan Séleš, Veronika Pečeňová, Nina Pauliny, Martin Kuběna a Martin Voldán.

K celé instalaci vznikla brožura, kde můžete najít autorské texty nejen k objektům samotným, ale i k jejich vzniku, procesu navrhování a průběhu celého workshopu. Před cestou do Pelhřimov si ji můžete stáhnout zde, případně i vytisknout. Na místě je k vyzvednutí v kostele sv. Jiří, který je otevřen během akcí, případně po předchozí domluvě.

Brožurka s popisem jednotlivých zastavení

  • autor: FA VUT Brno *
  • publikováno: * 22. 8. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři